Societat 30/01/2016

Centenars de persones es manifesten per exigir a l'Estat que no reobri el CIE de la Zona Franca

La plataforma Tancarem el CIE acusa aquest centre d'haver violat els drets humans des de la seva obertura, l'any 2006

Thaïs Gutiérrez
2 min
Un moment de la protesta davant del CIE / T.G.

BarcelonaDiversos centenars de persones s'han manifestat aquest dissabte al matí davant del centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca per exigir a l'Estat que no el reobri un cop acabin les obres que s'hi estan fent i que han d'acabar en els pròxims dies. Els manifestants consideren que aquests centres vulneren drets fonamentals dels immigrants i volen que Barcelona sigui un exemple darrere el qual vagin altres ciutats i tanquin tots els CIE.

Testimonis i entitats

La Plataforma Tancarem el CIE, convocant de l'acte, que engloba entitats com SOS Racisme, Migra Studium, a més de societat civil i agrupacions veïnals, ha representat un judici simbòlic contra el centre d'internament. En un escenari, diverses persones han anat donant motius, proves i testimonis dels abusos que es van cometre en aquest centre i en altres de similars. Marga Garcia, de la Fundació Migrastudium, ha explicat que aquesta entitat ha estat "testimoni directe i quotidià de la vulneració dels drets humans constants que hi havia en aquest centre" i ha denunciat que s'hi internaven persones amb malalties mentals, menors d'edat i persones amb malalties cròniques que no podien accedir als tractaments mèdics que necessitaven.

Lamine, un jove del Senegal, és una d'aquestes persones que va estar tancada al CIE de la Zona Franca. Avui ha recordat que el seu únic delicte ha estat "creuar una frontera, ser pobre i negre", i ha dit que el CIE "és pitjor que una presó perquè hi ha molts més maltractaments". "De fet si algú mor, no passa res", ha denunciat. En aquesta línia, Cristina Fernández, de l'Observatori del Sistema Penal i de Drets Humans, ha dit que "aquí han mort tres persones" i que des de la seva obertura "s'hi han constatat conductes criminals".

Polítics presents

En la concentració hi ha pres part el secretari d'Immigració del Govern, Oriol Amorós, a més del portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, la diputada d'ERC al Congrés Ana Surra, la diputada de la CUP al Parlament Gabriela Serra, la regidora també de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona María José Lecha, el president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, el primer i el tercer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello i Jaume Asens, i l'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun, entre d'altres representants polítics.

El CIE de la Zona Franca actualment es troba tancat -des del mes d'octubre- per fer-hi obres i millorar les condicions de les instal·lacions i oficialment està previst que torni a obrir les portes al febrer. Des del seu tancament, la Plataforma Tancarem el CIE ha fet diverses manifestacions per exigir que no es torni a obrir.

stats