Societat 24/08/2017

Els cossos espanyols guanyaran pes en la segona fase de la investigació dels atemptats

A partir d'ara el procés se centrarà en la recerca dels lligams internacionals de la causa a través del CITCO, on els Mossos no hi tenen competències

Júlia Manresa
2 min
L'edifici de l'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu / EFE

MadridComença la segona fase de la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils que té com a objectiu delimitar quins eren els lligams de la cèl·lula terrorista amb d'alters països com França o Bèlgica. Per això, l'Audiència Nacional vol que el CITCO, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat guanyi pes d'ara en endavant. Fonts jurídiques han explicat que la reunió ha servit per establir pautes de treball en tot el procés a partir d'ara i coordinar els tots els cossos.

La Junta de Seguretat de Catalunya va acordar recentment l'entrada dels mossos a aquest organisme, on fins ara només havien assistit com a observadors. De fet, el CITCO ja ha estat l'encarregat de coordinar la investigació fins ara, on els Mossos n'eren encarregats perquè són la policia integral de Catalunya, amb plenes competències a tot el territori català. Tot i això, com que ara comença una fase que implica comunicació amb cossos internacionals, els Mossos –que no hi tenen accés– necessitaran inevitablement la coordinació amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que sí que tenen aquestes competències.

Així ho han explicat fonts jurídiques aquest dijous després de la reunió que el jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, ha convocat aquest matí a les dependències de l'Audiència Nacional amb el president d'aquest tribunal, José Ramón Navarro i els coordinadors de comunicació de cada un dels cossos implicats en el cas: Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional.

Fonts jurídiques han assegurat que no hi ha cap guerra interna entre els cossos policials i que no hi ha hagut cap retret en la reunió però el cert és que diversos sindicats de tots els cossos s'han retret públicament la manca de coordinació. Les mateixes fonts han insistit que tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil ja treballen des del minut u en la investigació de la causa i que hi ha hagut cooperació conjunta des del principi.

A la reunió hi han estat presents els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, el Cos Nacional de Policia (CNP), jutges, el president de l’Audiència i representants de la fiscalia. Entre els assistents hi ha el jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, i el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Jesús Alonso; el comissari d'informació dels Mossos, Manel Castellví; el cap d'informació de la Policia Nacional, Enrique Barón, i el cap d'informació de la Guàrdia Civil, Pablo Salas Moreno.

Fonts de l’Audiència asseguren que s'ha tracat d’una “reunió de caràcter intern” on es pretén crear un “marc de reflexió comú judicial” per abordar “el que s’està fent en lluita antiterrorista”.

La reunió es produeix després que l’Audiència Nacional decretés presó per a dos dels quatre jihadistes detinguts a Ripoll i Alcanar, en deixés un altre en llibertat i prorrogués la detenció per a un quart.

De fons hi haurà, també, la batalla entre els governs i els cossos policials espanyols i català després de l’operació dels Mossos d’Esquadra que va permetre posar punt final a la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils.

stats