Universitat
Societat 19/04/2012

Les cinc mesures del govern espanyol per retallar en universitats

Apujar les matrícules, reduir les titulacions amb menys alumnes i limitar la reducció de la tasca docent dels professors

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaEl ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha posat avui sobre la taula cinc propostes per retallar la despesa pública en universitats. Ha deixat clar, però, que la seva aplicació dependrà de cada autonomia. Són les següents:

1. Incrementar el preu de les matrícules universitàries fins a un màxim del 25% del seu cost real per als que es matriculin per primer cop. Això, segons el ministeri, suposarà un màxim de 60 euros més per mes, és a dir, un màxim de 540 euros més a la matrícula de l'any vinent. Els repetidors hauran de pagar entre un 30% i un 40% del cost (una forquilla oberta perquè cada autonomia decideixi), mentre que els que es matriculin en el mateix curs per tercera vegada pagaran entre un 65% i un 75%, i en la quarta ocasió podrien pagar del 90% al 100%, en funció cada comunitat autònoma.

2. Els estudiants de màster podran arribar a pagar fins al 50% del cost real de la plaça (avui en paguen com a màxim el 30%).

3. Cada autonomia haurà de negociar amb les seves universitats públiques uns criteris concrets per tal de reduir les titulacions amb menys demanda d'alumnes. A Catalunya es va establir els 40 alumnes com el mínim necessari per al proper curs, tot i que moltes universitats es mostraven reticents a aplicar-ho de forma radical.

4. Els professors funcionaris que es dediquen a recerca, caldrà que tinguin “sexennis vius”, és a dir, que en els últims sis anys s'hagi avaluat la seva tasca i se li hagi concedit el sexenni, per poder reduir la seva tasca docent. Això afectarà al 50% dels funcionaris que treballen avui a les universitats públiques, que no tenen sexennis vius i, per tant, no podran reduir la càrrega docent. Amb aquesta mesura es pretén, segons el govern central, “conduir el personal cap a una major especialització en recerca o docència”.

5. Les autonomies hauran d'establir mesures de control sobre els pressupostos de les universitats públiques, de forma que quant a dèficit i equilibri pressupostari, els centres facin “el mateix nivell d'esforç que fan les autonomies o l'Estat", ha dit la secretària d'estat d'Educació, FP i Universitats, Montserrat Gomendio.

stats