SEGURETAT
Societat 14/08/2019

Clam contra la inseguretat i el vandalisme a Blanes

Els veïns i locals de nit reclamen a l’Ajuntament que apliqui les mesures pactades per posar fi al conflicte

Maria Garcia
3 min
Clam contra la inseguretat i el vandalisme a Blanes

BlanesVidres trencats, defecacions, vòmits o restes del consum d’alcohol i drogues. És l’estampa que es troben gairebé cada matí els veïns de la zona d’oci nocturn de Blanes (Selva), situada entre els barris dels Pins i la Plantera. El dispositiu policial que diàriament controla la zona no ha acabat amb el problema i el nou equip de govern, format per ERC i Blanes en Comú, va anunciar a principis de juliol unes mesures addicionals, com ara autobusos per portar els clients dels locals directament a l’estació del tren. Però, un mes després, encara no les ha aplicat. “No tenim tancada la redacció del text, esperem signar el conveni la setmana vinent”, augura l’alcalde, Àngel Canosa. Però tant els veïns com els mateixos locals d’oci nocturn no entenen per què encara no han entrat en vigor. “Estem molt nerviosos perquè el vandalisme no frena”, critiquen els veïns.

La nova plataforma veïnal Per uns barris més segurs va néixer a principis de maig. “Quan em vaig llevar al matí i vaig anar al cotxe, vaig veure que m’havien tornat a trencar per quarta vegada el retrovisor”, recorda empipat el veí del barri de la Plantera Rafa Arroyo, que aquell mateix dia va penjar un cartell animant els veïns a ajuntar-se per solucionar “el conflicte de la discoteca”. Una de les primeres accions va ser la recollida de més de 2.000 signatures per demanar que se solucionessin “els problemes d’inseguretat ciutadana, incivisme i vandalisme” a la zona d’oci nocturn. “Cada setmana estem igual, trenquen vidres, retrovisors, tenen relacions sexuals o defequen pel carrer o pels portals, hi ha baralles, corredisses, es colen a les piscines i ho deixen tot brut…”, es queixen dos membres de la plataforma, Anna Soteras i Paco Gallego. I és que gran part dels clients de nit arriben i marxen amb tren i durant el camí de tornada és quan solen realitzar els actes incívics. A més, molts continuen la festa fora dels locals, i provoquen sorolls i molèsties als veïns. Un grup de propietaris d’apartaments de la zona van interposar una denúncia l’any passat per reclamar més d’un milió i mig d’euros per perjudicis morals i econòmics. “No podem llogar els apartaments perquè no poden dormir”, lamenta Soteras, una de les propietàries.

Segons el parer dels tres veïns, “tots els mals van començar fa uns quinze anys amb l’obertura de la discoteca Arena”. Una acusació que l’advocat de la discoteca i secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, nega: “Quan la gent és dins del local està controlada. És l’altra gent, que és a fora, la que provoca problemes. No són ni clients del local, però s’imputa la responsabilitat a la discoteca”, es queixa.

Pacte acordat però no signat

Per intentar solucionar la problemàtica, a principis d’aquest any l’anterior equip de govern va aplicar una reducció horària als locals, de manera que feia avançar de sis a quatre de la matinada l’hora de tancament. Una mesura que, segons Boadas, “ha provocat unes pèrdues del 70% dels ingressos i una reducció del 50% del personal contractat”. I han interposat dos recursos contenciosos contra la reducció.

Després el nou equip de govern va intentar dues mesures. D’una banda, va reforçar la presència policial amb 45 agents més i amb el suport d’agents antiavalots dels Mossos que cada dia controlen els voltants de la discoteca Arena. I, d’altra banda, a principis de juliol l’alcalde va presentar un acord amb tots els sectors implicats per aplicar una sèrie de mesures que havien de solucionar la problemàtica. Així, els locals podien tornar a tancar a les sis a canvi que la discoteca Arena contractés vuit controladors per als voltants del local i que posés uns autobusos per portar els clients fins a l’estació de tren.

L’acord, però, no s’ha arribat a executar i el retard ha fet augmentar la crispació entre els veïns -que “ja no poden més”- i entre els locals -que “viuen una situació dramàtica”-. Per això tots dos sectors avisen que emprendran noves accions si les mesures pactades no s’apliquen d’una vegada per totes.

Doble concentració de rebuig a la violació en grup d’una jove

Centenars de persones es van concentrar ahir al migdia i al vespre davant l’Ajuntament de Blanes per mostrar el seu rebuig a la violació en grup que hi va haver al municipi diumenge a la matinada. En les dues protestes es va llegir un manifest contra la violència masclista i les agressions a les dones i es va fer un minut de silenci.

Segons va denunciar una jove, dissabte a la nit tres homes la van convidar a un pis i allà la van agredir sexualment. El jutjat de Blanes va decretar llibertat provisional per als tres arrestats, amb la prohibició de sortir del país i d’acostar-se a la víctima. Dels tres detinguts, dos tenen 19 anys i són veïns de Blanes, i el tercer, de 54 anys, té la residència fixada a Arenys de Mar.

stats