Administració
Societat 02/05/2023

Una clàusula sorpresa que li pot sortir molt cara al Meteocat

L’antic director Oriol Puig va signar un contracte de lloguer sense passar-lo pel consell d’administració tal com fixen els estatuts

2 min
La façana de la seu del Meteocat.

BarcelonaEl Servei Meteorològic de Catalunya es trasllada. A finals de maig deixarà la seu del carrer Berlín de Barcelona per anar-se’n a Doctor Roux. El motiu, un contracte signat el 2013 i prorrogat el 2018 amb Colonial que suposava a partir del 31 de gener un increment del preu del 21%. L’acord que va validar el llavors director del Meteocat Oriol Puig incloïa una clàusula de penalització que ha agafat per sorpresa a tothom: cada dia que passava a partir del 31 de gener, si l’ens públic seguia a les instal·lacions del carrer Berlín, havia de pagar el triple a la propietària de l’immoble, que ara depèn d’un fons d’inversió anglès: Nockton Invest SL. Això li podria suposar a l’administració prop de 200.000 euros addicionals.

El lloguer del Meteocat és de 300.000 euros anuals. Quan es va tenir coneixement del nou contracte a través d’un burofax i va decidir-se no acceptar-lo, va començar una cursa a contrarellotge per fer el trasllat i reduir els terminis. No obstant això, està sent un procés lent i difícil per la quantitat de material i equips de control que s’han de traslladar, amb els pertinents servidors. Cada dia que passa, el cost es triplica. Tenint en compte que des que va expirar el contracte es trigaran prop de quatre mesos a marxar a la nova seu, el cost per a l’administració serà de 300.000 euros, 200.000 dels quals en concepte de penalització. La Generalitat, però, ha decidit no pagar el diferencial i ha creat una provisió de fons per si hi ha una reclamació judicial i finalment ha d’abonar-ho. Una altra de les opcions és intentar abordar una negociació amb l’empresa per buscar una solució negociada.

Clàusula elevada

Fonts de l’administració catalana consideren una anomalia aquesta clàusula de penalització. Asseguren que mai s’hauria autoritzat en cas d'haver-se conegut la seva existència. En canvi, fonts del sector privat assenyalen que les penalitzacions per edificis d'oficines acostumen a ser entre 2 i 3 vegades el preu del lloguer: és alta, però no abusiva, apunten les mateixes fonts.

El principal problema per al Meteocat va ser que no tenia constància de les noves condicions pactades a partir del 31 de gener del 2023. El contracte el va signar Puig i no va ser validat pel consell d’administració de l’ens públic, quan en els estatuts es determina que el consell ha d’atorgar "l’autorització per als contractes que ultrapassin els 150.000 euros". Els procediments no es van seguir degudament. A més, el llavors director va ser destituït del seu càrrec el novembre del 2018, dos mesos després que l’ARA destapés un seguit d’irregularitats en les adjudicacions que feia Puig al Meteocat.

Fa uns mesos, quan va detectar-se la problemàtica, la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat va fer un estudi de mercat per analitzar si el nou contracte que suposava un increment del 21% estava dins d’uns paràmetres raonables amb relació als preus dels immobles de la zona. Es va concloure que sí, però, tot i això, es va decidir buscar una alternativa més barata.

stats