Barcelona

Colau comença els tràmits per poder fer permanents prop de 1.600 noves terrasses

L'Ajuntament modifica l'ordenança per mantenir les que s'han fet sobre calçada durant la pandèmia

3 min
Un dels nous prototips de terrassa al carrer Casp

Barcelona"Les terrasses en calçada han arribat per quedar-se". Aquest és l'avís de la tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, que assegura que el seu equip ja ha començat el procés per fer possible que els bars i restaurants que en plena pandèmia van poder col·locar taules i cadires ocupant places d'aparcament o carrils de circulació puguin mantenir-les sine die. A la pràctica, això suposa que la ciutat podria consolidar els 1.588 permisos de terrassa concedits per via d'urgència en espais ocupats pel trànsit. Pel que fa a les altres, les que també han sortit al carrer en el context del covid però sobre voreres, en principi haurien de desaparèixer a partir del pròxim mes de gener, però el govern municipal assegura que es valorarà "cas per cas". Aquestes noves terrasses que no prenen espai al cotxe són en total 2.080.

El que sí que ja ha començat és el procés per consolidar les que s'han fet sobre calçada amb l'objectiu de desterrar d'una vegada els polèmics blocs de formigó groc. "Passar de l'emergència a la consolidació", segons la tinent d'alcalde. La comissió de govern va aprovar dijous el projecte normatiu que recull els canvis necessaris en l'ordenança de terrasses per poder-les autoritzar. El que es proposa és fer obligatori l'ús de plataformes quan la terrassa s'ubiqui totalment o parcialment en calçada. S'hauran de col·locar mobles homologats i hauran d'estar situades a prou distància de tots els altres elements per garantir-hi l'accessibilitat.

També es regula l'ús de para-sols perquè no puguin estar a menys de 20 centímetres del límit exterior de la plataforma i no s'admet l'ús de paravents ni de jardineres entre la plataforma i la vorera. El govern municipal assegura que ha consensuat els canvis amb el Gremi de Restauradors de la ciutat i preveu poder aprovar inicialment la modificació a la comissió d'Urbanisme del mes de setembre i fer-la passar pel ple abans que acabi l'any perquè sigui vigent el gener del 2022, que és quan caduquen els permisos excepcionals de terrassa. El Gremi, al seu torn, dona per fet que les noves terrasses sobre vorera que s’ajustin a norma també es podran mantenir.

La nova regulació preveu una pròrroga de dos mesos perquè els restauradors puguin demanar la continuïtat i estableix un període de transició fins al juny de l'any que ve perquè els locals puguin mantenir les terrasses i treballar en els nous models. A partir de llavors, qui no tingui les noves plataformes, que aniran a càrrec dels restauradors, no podrà mantenir la terrassa. I els blocs grocs hauran d'haver desaparegut del tot. L'Ajuntament obrirà a l'estiu una línia de subvencions dotada amb dos milions d'euros per ajudar a aquestes adaptacions. S'atorgaran ajuts de fins al 50% del cost de la reforma. El consistori ha codissenyat amb quatre empreses del sector els prototips de plataformes que aquests dies ja s'estan provant als carrers de la ciutat.

El boom de les terrasses, que entre tots els models han sumat 10.174 taules més a les 24.000 que ja hi havia, ha generat el rebuig d'entitats com la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que critica "el desgavell creat a l'espai públic per l'expansió sense control de moltes terrasses", i ha engegat una campanya per fer públiques les fotografies dels bars i restaurants que es consideri que fan un ús abusiu de l'espai. El govern municipal estima que les taules i cadires col·locades sobre l’asfalt han pres gairebé 30.000 metres quadrats al trànsit.

stats