BARCELONA
Societat 23/12/2015

Colau denega l’ampliació de La Maquinista

L’Ajuntament paralitza el projecte però s’obre al diàleg per buscar alternatives amb la promotora

Selena Soro
3 min
AMPLIACIÓ AMB CONDICIONS 
 El pla original, aprovat per CiU i PP, volia afegir 36.000 metres quadrats al centre comercial.

BarcelonaIntentar frenar l’ampliació del centre comercial La Maquinista va ser una de les mesures que Ada Colau va anunciar poc després d’arribar al consistori. El pla original, d’iniciativa privada, preveia, entre d’altres coses, afegir-hi una superfície de 36.000 metres quadrats, però ahir l’Ajuntament de Barcelona va anunciar la seva negativa al projecte, aprovat en l’anterior mandat per CiU i el PP.

La Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) impulsada per aquests dos partits ordena una superfície total de 92.000 metres quadrats. D’aquests, 36.000 han de correspondre al sostre comercial, 6.000 a usos complementaris i la resta -50.000 metres quadrats- a 588 habitatges, el 32% dels quals protegits. A més, a canvi de l’ampliació comercial, preveu la cessió de sòls d’equipament destinats a una escola i a espais verds. L’actual equip de govern, però, rebutja que la construcció del nou sostre destinat a habitatge protegit i de l’escola La Maquinista hagi d’anar vinculada a l’ampliació del centre, que, a més, defensen que produirà “efectes molt negatius en els comerços de proximitat” de Sant Andreu.

Més enllà de no compartir el projecte, el govern de Colau ha trobat defectes tècnics en la iniciativa aprovada per CiU i PP “que vulneren de manera clara i evident l’ordenament urbanístic” i que fan la proposta “inviable”.

Un projecte il·legal

Segons la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, tres informes tècnics sectorials diferents avalen que la iniciativa incompleix la normativa. A més, Sanz qualifica de “xantatge” vincular la construcció de l’escola i els habitatges a la concessió de l’ampliació, que suposaria construir la superfície comercial més gran de Catalunya.

Segons els serveis municipals, el Pla de Millora Urbana (PMU) referent a La Maquinista incompleix la normativa que regula els terminis de construcció de l’habitatge de protecció oficial. Tal com marca el text refós de la llei d’urbanisme de Catalunya (TRLUC), els planejaments urbanístics han de preveure que les obres d’habitatge protegit s’iniciïn abans que passin dos anys des que la parcel·la tingui la condició de solar i que s’acabin durant els tres anys següents a partir de l’atorgament de la llicència d’obres. Per contra, el PMU proposat per CiU i PP preveu que l’habitatge de protecció oficial no es començarà a edificar fins al cap de 12 anys d’aprovar-se el projecte de reparcel·lació i es tracta, segons defensa BComú, “d’un termini molt superior al que estipula la llei”.

Tot i la negativa, Janet Sanz, acompanyada de la regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, va subratllar ahir en roda de premsa que un cop denegat el projecte l’Ajuntament obrirà una via de diàleg per valorar el pla i les intencions del promotor, Unibail Rodamco S.L, i adaptar-lo a la regulació urbanística amb l’objectiu de mantenir la “cohesió social” dels veïns dels diferents barris afectats per aquesta proposta d’ampliació.

La T-Jove, gratuïta per a alguns joves de 15 anys

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder d’ERC a l’Ajuntament, Alfred Bosch, han arribat a un acord per aplicar bonificacions a la T-Jove per als joves de 15 anys empadronats a Barcelona. L’Ajuntament cobrirà la despesa amb bonificacions del 100% i del 50%, segons el llindar de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples. El primer llindar permetrà obtenir el títol de transport de manera gratuïta, mentre que situar-se en el segon suposarà pagar només la meitat de l’import.

stats