Societat 23/09/2020

Colau aborda el problema de les ocupacions amb un grup de treball

L'oposició demana mesures i acusa el govern sociocomú d'haver propiciat l'augment dels casos

Maria Ortega
2 min
L'alcaldessa Ada Colau, amb una mascareta de la Mercè, a l'inici del ple

BarcelonaBarcelona crearà un grup de treball per tenir dades sobre les ocupacions delictives que es donen a la ciutat i acordar pautes per fer-hi front. És la conclusió final del debat encès que ha marcat bona part del ple d'aquest divendres i que ha acabat amb el govern municipal i el gruix dels grups de l'oposició abraçant aquesta entesa i amb el grup de Cs, fora del pacte, demanant més contundència i defensant la campanya Barcelona OkupAda per vincular la problemàtica a la gestió de l'alcaldessa. El govern de comuns i socialistes ha acceptat la proposta de Junts per Catalunya per abordar la situació de les ocupacions, però amb un canvi: el que s'impulsa no serà una comissió d'estudi, sinó que es rebaixa a grup de treball, tot i que es manté el compromís de presentar conclusions al plenari en un termini màxim de quatre mesos. L'objectiu d'aquest grup serà buscar solucions contra les màfies i les ocupacions que generen problemes de convivència.

Tant JxCat com Cs i Barcelona pel Canvi han acusat l'equip de Colau de fer apologia o ser permissiu amb les ocupacions. "Potser caldria deixar de fer apologia de l'ocupació des del governs i des dels comuns", ha atacat Manuel Valls, mentre que el govern ha lamentat la "sobreexposició mediàtica" de la problemàtica i la "campanya de la por" iniciada. L'alcaldessa ha fet èmfasi en la necessitat de diferenciar aquelles ocupacions amb finalitats delictives, com les dels narcopisos o els grups que rebenten panys i venen les claus a famílies, de les que responen a problemes d'habitatge.

"Paradís de les màfies"

Dins del govern també hi ha hagut matisos. El tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, en representació del PSC, ha defensat que la formació s'oposa "absolutament" a les ocupacions i que ja n'han parlat amb el nou conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que té "plena disposició" a abordar la situació. En representació dels comuns, la tinent d'alcalde Laura Pérez ha posat èmfasi en la necessitat de frenar les "pràctiques mafioses" i ha remarcat que la situació no és nova ni exclusiva de Barcelona i que si s'ha estès és per la intensa crisi d'accés a l'habitatge.

Cs, que s'ha abstingut en la votació sobre el grup de treball, també ha vist com la seva proposta d'elaborar un pla contra les ocupacions il·legals quedava rebutjada i només sumava els suports del PP i la formació de Valls. La resta de grups han retret el to encès a la presidenta de la formació taronja, Mari Luz Guilarte, que ha assegurat que Barcelona s'ha convertit en el "paradís" per a les màfies i ha acusat el govern municipal de "connivència". Batlle ha vist en el to de Guilarte un "discurs inassumible" que ha equiparat -sense mencionar-los- al de formacions com Vox.

El govern de Colau també ha acceptat un prec de la formació de Valls per constituir una comissió interdisciplinària sobre les ocupacions. "Necessitem l'espai de debat", ha admès Batlle, que ha remarcat que d'aquí n'haurà de sortir un pla concret i que ha assimilat la comissió al grup de treball plantejat per Junts per Catalunya.

stats