BARCELONA
Societat 12/12/2015

Colau posa fil a l’agulla a la regulació d’allotjaments turístics

Núria Martínez
2 min
El govern preveu que el pla sobre allotjaments s’aprovi al mes de març.

BarcelonaEl govern de Colau va posar ahir les bases per iniciar la regulació d’allotjaments turístics. Es tracta de la llei que dirà si la moratòria hotelera s’ha de mantenir a tota la ciutat, només a uns barris o aixecar-se de manera total, entre d’altres. I ahir, seguint el guió previst, es va celebrar la primera trobada entre tots els actors implicats i el govern, per debatre sobre diferents propostes i punts de vista. Concretament, van participar-hi representants del sector, veïns i sindicats, entre d’altres.

A la trobada es va posar sobre la taula un document en què es recollien les entrevistes realitzades prèviament als diferents actors, que, segons la tinent d’alcalde d’Ecologia, Mobilitat i Urbanisme, Janet Sanz, tots coincidien que “calia abordar una regulació”.

El calendari previst pel govern preveu que en el primer trimestre de l’any vinent es presenti la proposta de pla en un espai obert ciutadà per treballar-la i perquè s’aprovi de forma inicial al març, abans que s’aixequi la moratòria de llicències d’establiments turístics de Gràcia, la primera que acaba.

De fet, quan el govern de Colau va anunciar que s’aplicaria la moratòria a tota la ciutat, ja va avisar que la seva intenció era tenir el pla definitiu sobre allotjaments al mes de març. D’aquesta manera, si al pla es decidís que s’ha d’aixecar, l’aplicació de la moratòria no arribaria a l’any.

Sobre el document que es va debatre ahir, Sanz va subratllar que es tracta d’“una foto que mostra les opinions i propostes dels agents” i en cap cas “un informe tècnic de l’ajuntament”. I, en aquest sentit, Sanz va explicar que l’objectiu és elaborar un pla que doni “cobertura” a la resposta municipal davant la necessitat de “reequilibrar i redistribuir” la càrrega turística, més que arribar a un acord entre tots. “El que seria òptim seria arribar a un consens, però el nostre objectiu és molt concret”, va reivindicar la tinent d’alcalde. En la mateixa línia, va explicar que la intenció del govern de Colau és desenvolupar “una proposta que sigui beneficiosa per al conjunt de veïns, compatibilitzant la vida quotidiana dels barcelonins amb el turisme”.

La moratòria segueix endavant

Si hi ha hagut algun tema que ha unit l’oposició en bloc -excepte la CUP- contra Colau ha sigut la moratòria hotelera. Al setembre van forçar la celebració d’una comissió extraordinària i al ple de l’octubre es van unir contra la suspensió i reclamant que s’aixequi a les zones sense pressió turística.

Ahir, una vegada més, Sanz va defensar la necessitat de la moratòria i va recordar que es tracta d’una situació transitòria. D’aquesta manera, va rebutjar de nou la idea d’aixecar la suspensió. “L’oposició planteja aquesta actuació sense tenir en compte que no tenim un pla i que no podem tenir-lo sense el procés participatiu”, va insistir Sanz.

stats