Societat 30/07/2015

Mas i Colau acorden impulsar la unió dels tramvies per la Diagonal

El president nega a l'alcaldessa que la ciutat es quedi amb el 100% de la taxa turística i es compromet a reconèixer 20 milions més del deute del Govern amb la ciutat

Maria Ortega /núria Orriols
4 min
El president, Artur Mas, rep a l'alcadessa de Barcelona, Ada Colau, al Palau de la Generalitat

BarcelonaPrimera trobada de feina entre l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Generalitat, Artur Mas. Quan passaven pocs minuts de les deu del matí d'aquest dijous, Mas ha rebut Colau a la Generalitat. Colau i la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, han comparegut en roda de premsa a la Sala Clavé de Palau després de la trobada, que ha durat una hora i quart. L'alcaldessa ha començat la seva intervenció anunciant que el govern municipal ha comunicat la seva "absoluta lleialtat institucional" al president i celebrant que han acordat, per a la primera setmana de setembre, una trobada de la comissió mixta Generalitat-Ajuntament per fer una "fotografia fixa" de situació en temes com el deute milionari que el Govern manté amb la ciutat o les infraestructures pendents. Aquesta comissió mixta no es reunia des de l'octubre del 2014. Colau ha deixat clar a Mas que està al seu costat en la defensa del dret a decidir i ha criticat que el govern del PP està "impedint drets fonamentals".

El deute de la Generalitat amb Barcelona

L'alcaldessa ha concretat que el deute reconegut és de 35 milions d'euros, però que Mas s'ha compromès a reconèixer 20 milions d'euros més relacionats amb la llei de barris. En total, doncs, Mas ha reconegut un deute de 55 milions d'euros. Això és, segons Colau, "una molt bona notícia", tot i que ha recordat que hi ha despeses que està assumint el consistori i que pertocarien al Govern, i que cal fixar un "calendari raonable" per retornar aquest deute.

Colau ha dit que no hi ha hagut acord quant a la recaptació de la taxa turística. El consistori es vol quedar el 100% d'aquesta taxa per beneficiar els barris més saturats, però el Govern hi ha tancat la porta. "Seguirem insistint", ha avisat l'alcaldessa, que ha considerat que ha dit que amb el 100% de la taxa els veïns podrien veure que el turisme té un retorn per a la ciutat.

Sí que hi ha hagut acord, en canvi, quant al projecte d'enllaçar el tramvia per la Diagonal. El compromís és començar a treballar en la licitació del projecte, que estava inclòs en el pla de xoc de Barcelona en Comú, al setembre. El govern de CiU a la ciutat s'havia oposat a aquest enllaç i preveia que un autobús elèctric fos l'alternativa del tramvia a la Diagonal.

També han abordat projectes clau com el de la Sagrera o la Línia 9 del metro. Segons ha detallat Colau, per a la Sagrera l'Estat ja tindria una partida pressupostaria que no s'està activant.

Munté titlla la reunió de "correcta"

Al seu torn, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, que ha comparegut en representació de l'executiu de Mas, ha qualificat la reunió de "correcta" i ha explicat que hi ha hagut "coincidència" amb Ada Colau en les "dificultats financeres" que viu Catalunya. Ha assegurat que no només ha estat una reunió de "cortesia", sinó que s'ha "aprofundit" en alguns temes. "Hi ha plena coincidència en la necessitat de treballar plegats i respecte al moment que vivim", ha dit, i ha afegit que "Barcelona no és aliena a l'ofec financer, competencial i democràtic que té l'origen en el govern de l'Estat".

Munté ha remarcat els compromisos del president de la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona en el vessant de les infraestructures i les polítiques socials. Ha destacat, en matèria de transport públic, la línia 9 del metro, que ha avançat que entrarà en funcionament de la Zona Universitària a l'Aeroport el 2016. "Hem de fer entendre a l'Estat que no podem esperar més", ha dit. I pel que fa a la connexió de la línia amb la Zona Franca –una de les prioritats que ha marcat Colau–, ha asseverat que es "mobilitzaran recursos" per treballar-hi.

També ha assegurat que s'ha coincidit en la necessitat de "millorar" la mobilitat de la ciutat amb la connexió del tramvia de la Diagonal.

La primera reunió institucional

Mas i Colau ja es van trobar en un primer contacte protocol·lari moments després que la nova alcaldessa prengués possessió del càrrec. Aquell dia, Colau va creuar la plaça Sant Jaume seguida dels regidors de l'Ajuntament, per saludar, com és tradició, el màxim representant institucional a Catalunya. Va ser una trobada freda, encara marcada per les tensions arran de la campanya de les municipals. Abans d'aquest contacte, de fet, Colau li havia retret que no l'hagués felicitat després del seu triomf electoral i li havia demanat que fos "respectuós" amb la ciutat. I el president, al seu torn, havia posat en dubte si era més important pagar el deute que l'alcaldessa li reclamava o les farmàcies. En el seu discurs d'investidura, en canvi, l'alcaldessa es va mostrar disposada a anar amb Mas a Madrid a reclamar les inversions pendents.

Abans d'aquesta trobada, Colau havia rebut a l'Ajuntament el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, en una reunió de caràcter protocol·lari. La trobada l'havia sol·licitat la nova junta directiva del club. A les dotze del migdia, Colau ha de presidir el ple on s'aprovarà el cartipàs de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

stats