Societat 08/12/2015

Colau posa en marxa els 2.000 nous pisos públics de lloguer

Més de la meitat dels habitatges seran construïts en solars propietat de l’Ajuntament

Núria Martínez
2 min
El mapa dels nous pisos socials de Barcelona

BarcelonaTot just fa una setmana que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va enviar una carta a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la què li reclamava que apliqués la ILP sobre desnonaments. L’alcaldessa va agrair que la PAH fiscalitzés l’administració, però va recordar-los que és difícil treballar amb el parc d’habitatge heretat. Avui, el govern de BComú ha marcat perfil i ha anunciat que activa el primer gran paquet d’habitatge, encarregant la construcció de 1.145 habitatges nous en solars de propietat municipal. Si aquests nous pisos se sumen als que ja estan en construcció (498) o en redacció (518), Barcelona registraria un total de 2.161 nous pisos, tal i com prometia Colau durant la campanya electoral.

La construcció d’aquests nous pisos es troba, però, en una fase molt inicial. El que ha anunciat l’Ajuntament és que ha engegat els tràmits a través del Patronat Municipal de l’Habitatge per impulsar la seva construcció. Per fer-ho, compta amb un pressupost aproximat de 110 milions d’euros, a repartir entre 2016 i 2019.

Els nous pisos se situen en 10 solars de propietat municipal dels districtes de Sants-Montjuïc, Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris. Pel que fa al calendari, aquesta setmana el patronat ha convocat els cinc primers concursos d’arquitectura per al disseny dels edificis i la resta es convocaran el primer quatrimestre del 2016. La majoria d’aquests nous pisos seran de lloguer social, excepte alguna de les promocions que es destinaran a habitatge dotacional. D’aquesta manera, el govern de Colau assegura que vol “compensar” la manca de pisos de lloguer social que hi ha en el parc d’habitatge a Barcelona.

Una promesa electoral de Colau

En campanya electoral, Colau assegurava que si era alcaldessa, mobilitzaria 8.000 nous pisos de lloguer social en acabar el mandat. La xifra la desgranava així: 4.000 pisos nous i 4.000 provinents de les cessions temporals. Dels nous, assegurava que 2.000 es farien en solars de titularitat municipal i 2.000 es crearien en col·laboració d’altres promotors. Seguint la línia marcada per Colau durant la campanya i sense sorpreses, el regidor d’Habitatge, Josep Maria Muntaner, ha anunciat la construcció d’aquests nous pisos en els solars de titularitat municipal. Muntaner ha explicat que actualment estan buits i que estan qualificats com a habitatge protegit.

Pel que fa als grups d’habitatges que completen els 1.145 pisos encarregats per l’Ajuntament, els 498 que ja estan en construcció, i que formen part de 9 promocions, són habitatges per a lloguer social, habitatges dotacionals per a la gent gran i per a afectats urbanístics, entre d’altres. Pel que fa als 518 habitatges que estan encara en fase de redacció, aniran destinats al lloguer social, a dret a superfície i a dotacional, entre d’altres. Segons el govern, aquest pas “posa les bases per donar el salt endavant en la creació d’un gran parc públic de lloguer a Barcelona

stats