Societat 07/03/2016

Els legionaris de Sant Andreu diuen que Colau "no és gaire d'esquerres" perquè els vol expulsar

L'Ajuntament ha demanat per carta al Consorci de la Zona Franca que revoqui la cessió d'un espai a la Germandat d'Antics Cavallers Legionaris

Maria Ortega
3 min
Colau pressiona per 'desnonar' el legionaris de Sant Andreu

Barcelona"No em sembla gaire d'esquerres expulsar a qui no pensa com tu". Jesús Cañadas, president de la Germandat d'Antics Cavallers Legionaris de Barcelona, està indignat amb el govern d'Ada Colau per la seva fixació a expulsar els Antics Legionaris de l'espai que se'ls va cedir, el 2013, a les Casernes de Sant Andreu, on ja tenien la seva seu històrica des de mitjans dels 90.

En concret, se'ls va autoritzar a fer servir 5.000 metres quadrats que el Consorci de la Zona Franca, propietari de l'espai, en veure que el ritme de la macrotransformació prevista a les Casernes s'alentia per la crisi, va decidir cedir-los de forma gratuïta i temporal a canvi de condicionar i mantenir l'espai. Una decisió que va encendre els ànims de bona part del veïnat, que va organitzar protestes i tillava d'aleatòria l'elecció d'aquest col·lectiu per a la cessió d'espai, i, també, de grups polítics com ICV, PSC, ERC o la CUP.

Durant tots aquests mesos, la Germandat hi ha fet les seves desfilades i ara viu com un atac l'anunci de Barcelona en Comú, que vol pressionar per deixar sense efecte la cessió.

Jesús Cañadas

La regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, va enviar la setmana passada, com va avançar 'El País', una carta al Consorci en què l'insta a engegar els tràmits per deixar sense efecte la cessió. A l'escrit, que segons fonts del CZF va arribar tres dies més tard del que es va publicar a la premsa, Ortiz justifica aquesta decisió en aspectes com l'exaltació del militarisme que fan els exlegionaris.

Cañadas assegura que a la Germandat ja sabia que els plans del govern municipal passaven per fer-los fora perquè, de fet, Barcelona en Comú, com també la CUP, ho portava especificat en el seu programa electoral. I quan el govern municipal va anunciar la seva intenció de reactivar la transformació de les Casernes en equipaments i habitatge social ja va deixar clar que això avançava de la mà de l'expulsió de la Germandat. Però els exlegionaris no estan disposats a posar-ho fàcil.

"No marxarem fins que vinguin amb l'ordre d'inici d'obres", remarca el president de l'entitat, que remarca que l'expulsió fa referència al solar cedit, però no a la seu històrica. El govern i bona part del veïnat acusen els exlegionaris de viure al marge de l'activitat del barri, però, segons Cañadas, han fet "tots els esforços" per obrir-se però s'han trobat amb el "rebuig" ciutadà.

El local de de la Germandat està farcit, com és propi, de proclames com "Ser español es un orgullo, ser legionario es un honor", i un seguit de maniquins lluint l'uniforme oficial de la Legió. A més d'un bar, hi ha un basar, on per tres euros es pot adquirir un gotet de xarrup de la Legió, i per set una insígnia de la Falange. Per tot arreu: nostàlgia legionària. Ara la Germandat viu bolcada en la preparació de la Setmana Santa.

De l'operació del Consorci de cessions d'espai se'n van beneficiar, també, els Mossos d'Esquadra, que van guanyar 2.000 metres quadrats per a aparcament, i el Sant Andreu Cricket Club, que va passar a disposar, també de manera gratuïta i temporal, d'una parcel·la d'uns 1.500 metres quadrats per poder practicar aquest esport. Segons fonts del Consorci, la cessió es va decidir atenent les peticions de les entitats que s'hi havien interessat, com l'associació d'exlegionaris. El solar que fan servir des del 2013 s'ha de convertir en una residència d'estudiants i limita amb l'escola pública Eulàlia Bota.

stats