Societat 04/05/2019

Colau promet reservar la meitat dels nous pisos a Barcelona per a habitatge assequible

L'alcaldessa entra en campanya elevant la mesura del 30% en els barris més pressionats, com Ciutat Vella, Poblenou i Gràcia

Elena Freixa
3 min
L'alcaldessa Ada Colau, que es presenta a la relecció, amb  Janet Sanz i Lucia Martín, número 3 i 5 de la llista dels comuns

BarcelonaLa cursa per l'alcaldia de Barcelona ha començat, i Ada Colau ha fet pública la mesura estrella que Barcelona en Comú portarà aquesta campanya en matèria d'habitatge, una de les grans apostes del partit per repetir mandat. Quan els promotors encara no han paït la mesura que els obliga a reservar el 30% del sòl a habitatge assequible en les noves promocions a la ciutat, Colau ha anunciat que si guanya l'alcaldia apujarà aquesta exigència fins al 50% en els barris que estan més pressionats per la falta de pisos assequibles. Això implicaria que en les noves construccions a Ciutat Vella, Poblenou, l'Eixample i la Vila de Gràcia s'exigiria destinar un de cada dos nous habitatges a lloguer social.

Colau ha defensat que mesures com aquesta s'apliquen ja en ciutats com Nova York com una eina per frenar la gentrificació i l'especulació, dos dels objectius que segur que acompanyaran els comuns durant els 15 dies de la campanya que comença la setmana que ve. La mesura del 50% –i ja no del 30%– afectaria els barris més cèntrics i seria de més abast: si fins ara són les promocions de 600 metres quadrats les que han de reservar el 30% dels pisos, la nova proposta és que hi estiguin obligats els de més de 400 metres i que la reserva sigui de la meitat dels pisos construïts, ha precisat la regidora i número 3 de la llista Janet Sanz.

Els comuns han llançat un dard a ERC i al PSC, als quals han acusat d'endarrerir l'aplicació real de la mesura del 30% condicionant el seu suport a Colau a una suspensió de llicències que ha fet que l'últim any "s'hagi perdut l'oportunitat de sumar un miler de pisos al futur parc públic de Barcelona", ha calculat Sanz. Ha reconegut que la suspensió ha deixat fora 230 llicències que podrien haver suposat ja la translació a la pràctica de la mesura. L'Ajuntament n'està estudiant una desena per veure si la inviabilitat econòmica que al·lega el promotor per no acollir-se al 30% està justificada.

Colau ha lamentat les dilacions imposades pels partits i les "travetes" no només dels promotors sinó també de la Generalitat al desplegament del 30%, amb propostes com el decret de mesures pel dret a l'habitatge que el conseller de Territori, Damià Calvet, va haver de retirar per falta de suport dels partits al Parlament.

"Amb més suports hauríem anat més ràpid; en minoria, hem hagut de negociar amb molts grups alhora", ha justificat l'alcaldessa, que per això ha llançat un missatge clar de campanya perquè els ciutadans apostin pel seu projecte. Malgrat els esculls, tot assegura que mesures com la del 50% seran una realitat: "No tenim cap por, trigarem un any o el que calgui, però ho farem".

Després dels resultats del 28-A, Colau també ha posat deures a Sánchez: "A veure si arriba d'una punyetera vegada la regulació al preu dels lloguers que va prometre", ha etzibat. L'Ajuntament confia que els socialistes siguin fidels al compromís pres al Congrés i avancin en fórmules que permetin parar la bombolla en l'habitatge. "Que ens donin eines i nosaltres les aplicarem".

Oficina de defensa del llogater

La bateria de mesures en habitatge dels comuns ha passat també pel compromís de sumar 1.500 nous pisos assequibles al parc públic la pròxima legislatura. "Ara estem a un ritme d'un miler de construcció de 1.000 pisos per any", ha reivindicat. Ha insistit en el "dèficit històric" que arrossega la ciutat pel que fa a habitatge protegit i ha subratllat que l'aposta del govern municipal es fa gairebé "en solitari" per la falta de recursos a l'habitatge per part de les administracions catalana i de l'Estat.

Els comuns també portaran al seu programa la creació d'una oficina d'atenció al ciutadà que pateixi assetjament immobiliari. Serà una eina per assessorar els llogaters en la seva defensa davant de fons o entitats financeres, ha explicat Lucía Martín, que va de 5 a la llista de Colau. Martín ha subratllat que l'oficina es coordinaria amb les entitats que ja treballen des de fa anys en la defensa dels llogaters a la ciutat i que el model s'inspira en el centre LGTBI que ja funciona "amb èxit" al barri de Sant Antoni.

stats