Societat 11/10/2019

Colau vol apujar l'àrea blava fins a 3,75 euros l'hora i la grua fins a 173 euros

La pujada de taxes i impostos que proposa el govern permetrà un ingrés extra de 82 milions d'euros

Jordi Mumbrú
2 min
Una grua municipal de Barcelona s'emporta el cotxe

BarcelonaAparcar a Barcelona encara serà més car a partir de l'any vinent, i fer-ho malament sortirà per un ull de la cara. Si tira endavant la proposta del govern d'Ada Colau, el cost de la grua pujarà un 17% a partir de l'1 de gener i passarà dels 147 euros actuals a 173 euros. A aquest import cal sumar-hi la multa per haver estacionat malament el vehicle que, en cas de ser només lleu, costa 90 euros (amb una reducció del 50% si es paga abans de vint dies). Entre la grua i la multa, el cost final amb reducció arribarà a 218 euros, és a dir, el 24% del salari mínim interprofessional.

La proposta del govern de Barcelona, format per Barcelona en Comú i el PSC, reconeix que es tracta d'una "proposta ambiciosa". Si aconsegueix el suport d'altres formacions i s'acaba aprovant aquesta proposta d'ordenances fiscals, l'increment dels ingressos municipals només amb taxes i impostos serà de 82 milions d'euros en un any.

A més del fort increment del cost de la grua, també puja notablement el preu de l'àrea blava i la verda, la dels residents. Pel que fa a la primera, la tarifa més cara passarà dels 2,50 €/hora als 3,75 €, menys per als vehicles que tinguin l'etiqueta ECO de la DGT, per als quals no hi haurà increment. La resta de tarifes també augmentaran per als vehicles contaminants. A més, l'àrea blava es pagarà també al migdia. Fins ara, tret del centre de la ciutat, estacionar-hi era gratuït de 14.00 a 16.00. I l'àrea verda també s'encarirà. Per començar, s'elimina la bonificació del 50% que afavoria els conductors residents que no tenien sancions pendents. A més, caldrà pagar per estacionar també durant el mes d'agost (fins ara era gratuït). Per als no residents, l'increment d'aquesta mena d'estacionament encara serà més pronunciat. Estacionar una sola hora en una plaça d'àrea verda costarà 4,25 € en comptes dels 3 d'ara. En cas de superar l'estona d'estacionament pagada, es podrà cancel·lar la denúncia com fins ara, però el cost pujarà de 7 euros a 9.

Tots aquests augments tenen per objectiu encarir l'ús del vehicle privat per desincentivar-lo "i fer front a l'emergència climàtica", segons l'Ajuntament.

També pujarà notablement el cost de l'IBI, adaptant-lo als nous valors cadastrals de la revisió feta el 2017. La bonificació per domiciliació bancària s'elimina. També es preveu un recàrrec del 50% de la quota líquida de l'impost als pisos d'ús residencials que estiguin permanentment desocupats.

Terrasses més cares

Un altre impost que puja molt és el que hauran de pagar bars i restaurants per ocupar la via pública amb terrasses. Existeixen diferents tarifes, en funció del valor del carrer: un bar de les Rambles paga més que un de Via Júlia. Però a partir del gener, tots s’incrementaran. Les més preuades, que ara només paguen 0,46 euros per metre quadrat i dia, passaran a costar 1,95 €. Les terrasses son molt rentables a la ciutat però fa temps que alguns col·lectius critiquen aquesta privatització de l’espai públic.

stats