Barcelona
Societat 22/07/2021

Colau rep 86 ofertes per comprar locals comercials buits

L'Ajuntament llogarà parades no alimentàries dels mercats municipals de Ciutat Vella a preus protegits

3 min
Botigues de carrers del Gòtic, com Call o Ferran, no han apujat la persiana.

BarcelonaSi per evitar que els barris expulsin els seus veïns de tota la vida calen mesures com ara ampliar el parc d'habitatge protegit perquè els joves i els no tan joves tinguin opcions de poder pagar un lloguer a la zona on han viscut sempre, en el cas de mirar d'evitar la mort del comerç de barri –sobretot a les zones més turístiques– calen locals també amb el preu ajustat. És l'objectiu de programes com el de baixos de protecció oficial que l'Ajuntament de Barcelona va engegar, el mandat passat, a Ciutat Vella com a prova pilot i que busca estendre més enllà del centre de la ciutat. Ara fa tres mesos el govern municipal va anunciar la posada en marxa d'un pla, dotat amb 16 milions d'euros, per comprar locals comercials buits i poder-los llogar després, amb un preu protegit amb la idea que no sigui tan noticiable veure que una carnisseria obre portes al Gòtic o que neix una nova papereria al Born. Fins ara els propietaris han posat 86 plantes baixes a disposició de l'Ajuntament que, si les comprés totes, hi hauria de destinar el doble del pressupost disponible. Ara començarà el procés per escollir les que més li interessen, segons ha detallat el regidor de Presidència, Jordi Martí.

La zona on se n'ofereixen més és, paradoxalment, el districte més petit de la ciutat, les Corts, seguit d'Horta i de Nou Barris. Però el pla posava especial atenció a Ciutat Vella per combatre el monocultiu turístic i preveia que sis dels setze milions pressupostats s'hi destinarien a comprar locals. Precisament a Ciutat Vella és on avui s'ha anunciat la tercera entrega del pla de baixos de protecció oficial que, fins ara, ha servit per treure a lloguer 16 locals municipals amb preus que, de mitjana, són un 45% per sota dels de mercat. D'aquests, sis continuen buits per obres d'adequació o han tancat arrossegats per la crisi del covid.

Ara mateix no estan funcionant als locals municipals projectes com el de Mensakas, un servei de repartiment a domicili amb bicicleta que té una planta baixa al carrer Santa Madrona, o la galeria d'art Stendhal, al carrer Sant Ramon. I el sindicat de manters denunciava just ahir dimarts que el local que se'ls ha llogat al carrer d'en Robador tenia una fuita d'aigua i, per tant, no estava en condicions per emmagatzemar-hi material. Un problema que avui el regidor de Ciutat Vella ha donat per resolt.

De cara a la quarta edició del programa de baixos de protecció oficial al centre de la ciutat, l'Ajuntament ja ha avançat que l'objectiu serà dinamitzar els mercats municipals donant ús a parades no alimentàries que actualment són buides. N'hi ha, per exemple, tres de vacants a la Barceloneta i cinc a la Boqueria, i el consistori vol que, sobretot les que toquen a la plaça de la Gardunya, que ara es redebat urbanísticament, siguin ocupades. La idea és seduir projectes que, d'entrada, no pensaven que podrien situar-se en un mercat, segons ha avançat Rabassa. El debat sobre com hauria de ser la plaça de la Gardunya es fa dins el Pla de Barris, que també serveix per sufragar la posada a punt dels locals que s'inclouen ara al programa de baixos de protecció oficial.

Aquestes plantes baixes es lloguen per un període de cinc anys, prorrogable fins a set, i sense requisits com la fiança o un aval, i els adjudicataris disposen de dos mesos de carència per poder començar l'activitat. L'objectiu del programa és seleccionar activitats que atenguin les necessitats quotidianes dels barris i es prioritzen sectors com el comerç de proximitat, les cures, la cultura i l'alimentació sostenible. La previsió és que els nou locals ja funcionin l'estiu de l'any que ve.

stats