Barcelona
Societat 20/07/2021

El sindicat de manters acusa Colau d'utilitzar-los en un acte "cutre" de publicitat

Denuncien que el local que els lloga l'Ajuntament té una fuita d'aigua i que l'alcaldessa els visita per sorpresa per "fer-s'hi fotos"

M.O.
3 min
La foto que va penjar Ada Colau a les xarxes explicant e projecte del local del sindicat de manters

BarcelonaEl sindicat de manters de Barcelona està indignat amb el local que l'Ajuntament els lloga al carrer Robador del Raval en el marc del programa de baixos de protecció oficial. Indignat amb el temps que ha durat tot el procés i amb el fet que l'espai que se'ls ha entregat té una fuita d'aigua i està en un edifici "en mal estat" tot i que fa dos anys que l'esperen. Però el que els ha fet esclatar és que, sense avís previ, l'alcaldessa Ada Colau els visités i es fes una foto amb tres membres del sindicat per explicar la iniciativa a través de les xarxes socials, com ha fet amb els altres comerços del programa. Consideren que els ha utilitzat per a un acte "cutre" de publicitat i lamenten que, només dos dies després de la visita de Colau, ja pateixen les conseqüències d'una fuita d'aigua que els ha mullat la roba que començaven a emmagatzemar en el local i els ha obligat a buidar-lo d'urgència. "Aquesta és la botiga que ens ha llogat l'Ajuntament i parlen com si ens fessin un favor", denuncien en un vídeo en què es veu el nou espai amb el terra ple d'aigua.

Des del govern municipal defensen que la finca s'està veient afectada per l'obturació d'un baixant, que és el que provoca la fuita, i que ja s'està treballant per solucionar-ho. Remarquen que no tot l'edifici on hi ha els baixos és de propietat municipal, sinó que ho són només sis habitatges i que, tot i que és una reparació que hauria d'assumir la comunitat de propietaris, l'Institut Municipal d'Habitatge ja hi està treballant amb previsió de deixar la fuita solucionada avui mateix. La finca ja va patir un incendi aquest any que va obligar a canviar tota la instal·lació elèctrica.

La botiga de roba del Sindicat Popular de Venedors Ambulants va ser una de les set iniciatives que es van beneficiar de la segona edició del programa municipal de lloguer de baixos de protecció oficial per poder instal·lar-se en locals pagant un lloguer per sota del preu de mercat, com també projectes com el de la llibreria Sant Jordi del carrer Ferran, que també està pendent de traslladar-se al carrer Robador. Ara els membres del sindicat denuncien que el procés per arribar fins aquí no ha sigut tan senzill com s'anunciava, que va ser necessària molta burocràcia, que el local que se'ls va adjudicar va ser la seva segona opció i que no l'haurien escollit si no hagués sigut obligatori proposar dues alternatives perquè, diuen, no estava en condicions i ells el necessitaven urgentment. Però afegeixen que, després de dos anys, les seves necessitats ja no són les que eren i que l'espai només el podran fer servir de magatzem i no de botiga.

De fet, asseguren que haurien renunciat a aquests baixos si no fos perquè just aquest any es van quedar sense l'espai autogestionat que feien servir, La Caracola, al carrer del Carme, que va ser desallotjat al maig. Un local que compartien des de feia tres anys el sindicat de manters, l'associació Mujeres del Hogar i el Sindicat d'Habitatge del Raval. Va ser aquí on el col·lectiu de venedors ambulants va cosir 14.000 mascaretes i bates per distribuir entre els hospitals en plena pandèmia.

"Ningú lloga un local en un carrer on no vendrà res", critiquen ara en referència a l'espai que se'ls ha adjudicat al carrer Robador, on diuen que no podran fer funcionar la botiga. També asseguren que el preu del lloguer que hauran de pagar no és tan baix, sinó molt similar al que paguen la resta de comerços de la zona. El programa de baixos de protecció oficial, que es fa a Ciutat Vella i tot just demà presenta la seva tercera edició, assegura que els lloguers que es paguen per aquests espais aniran dels 238 als 658,75 euros el primer any per al comerç de proximitat, depenent de la mida dels espais, i s’incrementaran progressivament fins a oscil·lar entre els 285,60 euros i els 869,55 euros el tercer any.

El que més critiquen en el seu fil de Twitter és que ningú no els informés que l'alcaldessa pensava anar de visita al local i que en tot moment els diguessin que qui hi anava era un tècnic per veure com estava tot i potser el tinent d'alcalde: "No ens van dir que vindria l'alcaldessa i menys encara que vindria a fer-se fotos". Colau va penjar a les xarxes imatges dels diferents projectes que s'han instal·lat en aquests baixos per explicar com la ciutat intenta protegir el comerç local i les entitats de barri. I els tres membres del sindicat de manters apareixen al seu costat en la imatge mostrant samarretes de la seva col·lecció.

stats