Societat 02/02/2016

"Colau, escucha, el metro está en lucha": el clam dels treballadors del suburbà

CGT denuncia que els directius s'apugen el sou, mentre que el dels treballadors porta quatre anys congelat

Selena Soro
2 min
Manifestació de treballadors de TMB amb motiu de la vaga del metro / FRANCESC MELCION

Vuvuzeles, crits, petards i xiulets. El lema dels treballadors del metro de Barcelona a la manifestació d'aquest dimarts a la plaça Urquinaona –'Colau, escucha, el metro está en lucha'– era gairebé inaudible entre el soroll de la multitud que cridava en la marxa per via Laietana. "Boti, boti, boti, esquirol el qui no boti", insistien els treballadors, concentrats per protestar per la congelació de sous i la precarietat laboral. La vaga ha obligat a reduir el servei de metro a la capital catalana entre les 10.00 i les 15.00 hores.

La manifestació, que ha sortit de la plaça Urquinaona i acabarà a la plaça Sant Jaume, ha estat convocada per tots els sindicats amb presència al comitè d'empresa del metro, entre els quals destaquen CGT, UGT i CCOO. Centenars de treballadors s'hi han sumat, amb pancartes que fan referència al director del suburbà, Marc Grau –"Grau, abaixa't el sou i vesteix-te de blau"–, o bé a la presidenta de TMB, Mercedes Vidal –"Vidal, si has estat com nosaltres, ja te n'has oblidat".

El portaveu de CGT –sindicat amb més representació al comitè–, Óscar Sánchez, ha explicat a l'ARA que els sous i la precarietat laboral són els dos motius principals que han incitat les mobilitzacions. En concret, asseguren que la directiva s'ha apujat el sou un 14%, "mentre que els treballadors fa quatre anys que el tenen congelat", i reclamen que es facin públiques les nòmines dels directius. Sánchez també ha precisat que s'estan fent contractes precaris i s'estan pagant sous "molt baixos" amb diners públics. "Se'ns exigeix fer sacrificis, mentre que els gestors s'enriqueixen fent una feina improductiva i moltes vegades supèrflua", diu el comunicat dels sindicats, que acusen també la directiva de "posar en risc la seguretat dels passatgers".

La concentració ha finalitzat el recorregut al davant de l'Ajuntament. Acompanyats per crits de "Que surti la Colau, que surti la Colau", els sindicats han llegit el manifest, on han recollit les queixes per la congelació dels sous, la poca transparència de la directiva i el deteriorament de les condicions de treball.

stats