Societat 25/05/2018

Pla de xoc sense treva política al Raval

Colau pacta amb Trias una actuació d'urgència per injectar gairebé 5 milions a Ciutat Vella

Maria Ortega
3 min
Ada Colau i Xavier Trias abans de participar al ple municipal de Barcelona d'aquest divendres

BarcelonaDesprés de l'estirada d'orelles de l'últim ple a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per la proliferació de narcopisos al Raval –l'oposició va reprovar la seva gestió–, avui el govern municipal ha aprovat un pla de xoc pensat per als mesos d'estiu que ha pactat prèviament amb el PDECat i que suposa ampliar la inversió prevista fins ara al Raval perquè arribi fins a 4,8 milions i es reforci la seguretat, la neteja, i l'atenció social i sanitària. Però la proposta només ha sumat els vots d'aquests dos partits, els d'ERC i el del regidor no adscrit, de manera que no s'ha assolit la treva política que demanava Colau per abordar la problemàtica del narcotràfic. Els grups no han vist amb bons ulls que, si el que es buscava era un gran acord de ciutat, el pla es negociés només a dues bandes i no tingués en compte totes les aportacions, i han reiterat les crítiques a la manera com Barcelona en Comú ha gestionat, fins ara, el centre de la ciutat. Cs, el PSC i el PP s'han abstingut i la CUP ha votat en contra de la proposta en entendre que el govern "ha caigut de quatre potes en les premisses de la dreta", a qui acusen d'"instrumentalitzar" el fenomen dels narcopisos per guanyar vots.

L'entesa arriba després que l'exalcalde Xavier Trias, acompanyat de l'acabada de proclamar alcaldable del PDECat per al 2019 Neus Munté, urgís a redactar el pla i estengués la mà a aprovar-lo de manera conjunta i que el govern s'afanyés a deixar clar que recollia aquest guant de col·laboració. Per això, moments abans del ple, Trias i Colau han oficialitzat l'acord amb la fotografia de rigor. El pacte s'ha tancat en un moment clau per a l'equip de Colau, que, en l'últim any abans de les eleccions, està tenint molts problemes per sumar aliats i espera amb urgència la formació de Govern per posar el problema del narcotràfic sobre la taula del nou conseller d'Interior, Miquel Buch (Junts per Catalunya). Per això espera tenir, també, el grup de Xavier Trias al costat a l'hora de picar a la porta del Govern.

L'acord estipula que es garantirà el compliment de l'ordenança de civisme –que l'equip de Colau vol reformar però no troba suports– i que es prendran mesures per assegurar que es cobren les sancions. També preveu reforçar les persones que treballen al districte –en total se'n fixen una seixantena–, tant a l'espai públic i les zones d'oci com a les escales de veïns –hi haurà un advocat i un arquitecte a jornada completa– i fixa, per exemple, que hi haurà set mediadors culturals que treballaran a la zona. També s'incrementarà el nombre d'educadors de salut destinats a Ciutat Vella i es muntarà un equip específic amb cinc tècnics per detectar pisos buits i evitar ocupacions amb l'objectiu d'intentar frenar la proliferació de narcopisos. Hi haurà reforç de neteja i una dotació extraordinària de dues patrulles de la Guàrdia Urbana.

A l'hora de presentar l'acord Trias-Colau al ple cada part ha escombrat cap a casa. Així, si el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha posat en valor la feina que el seu equip ha fet fins ara al Raval, el PDECat ha assegurat que ha millorat molt la proposta de pla del govern. La resta de grups de l'oposició han carregat contra l'entesa. El més crític: l'exsoci de govern, el PSC. "Ens podrien haver trucat", ha retret el cap de files socialista, Jaume Collboni, a l'equip de Colau, i ha resumit la situació assegurant que al PDECat li interessa "llançar la campanya de Neus Munté" i a Barcelona en Comú mostrar que arriba a acords amb l'oposició.

ERC, que ha votat a favor de la proposta –"Som aquí per defensar la ciutat", ha remarcat Alfred Bosch–, ha lamentat que s'hagi hagut d'arribar a l'últim any de mandat per tirar endavant un pla d'aquest tipus. En nom de Cs, Carina Mejías també ha lamentat que les decisions es prenguin ara "com si el problema fos nou". I el PP ha criticat que el que s'ha presentat no és un acord de ciutat, sinó una entesa només a dues bandes. El regidor no adscrit, Gerard Ardanuy (Demòcrates), al seu torn, tot i sumar-se a la proposta, ha ironitzat amb el fet que el primer que s'aprèn en "màrqueting polític" és que quan tens un problema has de llançar un pla de xoc.

stats