Societat 17/05/2018

Colau plantejarà un pla de xoc d’estiu per atendre el Raval

El govern municipal recull el guant de la proposta llançada per Trias

Maria Ortega
3 min
Primera manifestació unitària dels veïns del Raval contra els narcopisos

BarcelonaDe moment no se n'han concretat ni els eixos bàsics ni el pressupost, però el govern d'Ada Colau sí que ha recollit el guant llançat pel cap de files del PDECat a Barcelona, Xavier Trias, de redactar un pla de xoc urgent per al barri del Raval. Sobretot pensant en la imminència de l'estiu, que pot complicar encara més la convivència en un barri castigat per la proliferació de narcopsisos i la pressió turística. El pla es portarà a votació en el ple de divendres que ve i el govern confia trobar la complicitat, com a mínim, del PDECat. "Serà una proposta nostra", ha advertit el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello, després d'entomar el repte que els ha llançat Trias de buscar una gran entesa de ciutat per abordar la problemàtica del Raval. Pisarello, però, ha avisat que també esperen tenir l’exalcalde al costat a l'hora d’anar a parlar amb el nou conseller d’Interior per demanar el reforç dels Mossos a la zona o per abordar, amb el nou Govern, altres problemes com la inversió en habitatge.

El PDECat ha escollit, precisament, els carrers del Raval per escenificar el relleu entre l’actual cap de files del grup, Xavier Trias, i qui ja s’ha confirmat com a alcaldable de cara al 2019, Neus Munté, que es va imposar a Carles Agustí en les primàries del partit. En plena rambla del Raval, Trias ha recordat que fa només tres setmanes, durant el ple que va reprovar la gestió d’Ada Colau a Ciutat Vella, i després de dures crítiques a la manera com Barcelona en Comú està gestionant la zona, va estendre la mà a buscar una solució conjunta per evitar que els veïns hi hagin de viure "amb por".

Els dos representants del PDECat han concretat aquesta oferta i han demanat a l'equip de Colau que porti a votació, en el ple de la setmana que ve, un pla de xoc que prevegi una inversió mínima de cinc milions d'euros per als quatre mesos d’estiu al Raval. "Som aquí per proposar solucions i donar esperança", ha defensat Munté.

El pla que proposen es basa en quatre eixos: seguretat, salut, habitatge i serveis públics. I inclou mesures com ara augmentar la presència de la Guàrdia Urbana al barri, ampliar els recursos d’atenció sanitària pel que fa als narcopisos, mobilitzar pisos buits i incrementar la neteja i el manteniment. "Hem de retornar el Raval als seus veïns", han remarcat, després d’insistir que estan oferint "una via de col·laboració" al govern de Colau, que últimament –i ja en un contingut clarament electoral– ha tingut problemes per trobar aliats polítics per a projectes claus, com el tramvia o l'ordenança de civisme.

I el govern, per mitjà de Gerardo Pisarello, ha recollit el guant a la tarda, però deixant clar que seran ells mateixos els que concretin com serà el pla que es portarà a votació i quina dotació econòmica tindrà. Pisarello ha volgut remarcar, en la mateixa línia que va defensar la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, en el darrer ple, que no és veritat que s'hagi desatès el Raval i va posar en valor mesures aplicades com l'increment d'hores extra d'agents de la Guàrdia Urbana. "S'ha fet molta feina", ha resumit.

El govern entén que la proposta del pla de xoc reforça la política que ha estat fent fins ara i que li permet sumar aliats polítics i deixar un tema important com el problema dels narcopisos fora de debat purament electoralista.

"El que no pot ser és que a la gent li faci por passar per determinades zones”, ha insistit Trias durant la roda de premsa del matí després d’acusar el govern dels comuns d'haver-se "relaxat" al Raval i demanar que les solucions s’apliquin amb urgència per evitar que l’arribada de l’estiu compliqui més la situació al barri. Durant el ple temàtic sobre Ciutat Vella del mes passat, la regidora del districte, Gala Pin, va defensar que no s’ha deixat de treballar en cap moment. Entre l’any passat i l’abril la policia va fer 74 entrades a domicilis, que van acabar amb 99 persones detingudes.

El consistori espera ara la formació de govern per reunir-se amb el nou titular d’Interior i abordar la problemàtica del Raval.

stats