Societat 28/10/2019

Colau urgeix el Govern a millorar la renda garantida i acaba la seva prova local

L'Ajuntament recondueix a altres ajudes les 952 famílies que s'han beneficiat del projecte pilot

Maria Ortega
3 min
La zona de Can Peguera, a Nou Barris

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona dona per acabada la prova pilot que ha fet, durant dos anys, d'una renda mínima municipal. Es tracta del projecte conegut com a B-MINCOME, que ha permès a 952 famílies rebre ajudes per un valor mitjà de 480 euros mensuals.Aquesta quantitat, però, no és fixa i, de fet, no tots els participants l'han cobrat cada mes, perquè l'ajuda es calcula en funció dels ingressos previs de què disposa cada família i de l'estimació de necessitats bàsiques. És, en paraules de la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, "una assegurança" per garantir un nivell mínim d'ingressos mensuals i permetre que els Serveis Socials centrin els esforços en l'acompanyament i no tant en l'ajuda econòmica. El govern d'Ada Colau fa una valoració molt positiva d'aquests dos anys de prova pilot, durant els quals s'han injectat al projecte 16 milions d'euros –cinc dels quals provinents de la Unió Europea a través del programa Urban Innovative Actions– i, amb els resultats a la mà, urgeix el Govern a millorar el desplegament de la renda garantida.

El consistori deixa clar, en aquest sentit, que l'establiment de rendes és una competència aliena als ajuntaments i que prolongar la seva prova pilot podria suposar un "problema legal". I lamenta que només el 12% de les famílies que s'han beneficiat de la renda municipal tenen accés a la renda del Govern tal com està plantejada. Per això, fa una crida a desplegar-la de manera més efectiva. "Podem demostrar que aquestes famílies estan en situació de privació material i que, per tant, haurien de tenir accés a la renda", ha apuntat Pérez, que ha assenyalat com a problemes a solucionar aspectes com que els beneficiaris no hagin sortit de Catalunya en 24 mesos consecutius o que no es permeti complementar la renda amb contractes de treball a temps parcial –només ho poden fer les famílies monoparentals–. Lamenten que a Barcelona només hi ha 2.800 famílies beneficiàries que són, de fet, les mateixes que ingressaven l'antic Pirmi.

L'Ajuntament que ja ha informat a les persones beneficiàries de la renda local que atura les transferències, i assegura que a partir d'ara les redirigirà cap a ajudes més personalitzades. El 40% de les famílies ja no estaven rebent la renda l'últim mes, perquè la seva situació econòmica no ho feia necessari, i la resta tenen fins a finals d'any per gastar els ingressos acumulats a través de la renda.

El consistori considera provat que tenir uns ingressos mínims garantits fa augmentar el nivell de benestar de les famílies –amb les úniques excepcions de la inseguretat habitacional i la pobresa energètica, on no s'aprecien canvis perquè es considera que són realitats molt marcades per factors externs, com el mercat immobiliari–, millora la seva salut mental, incrementa la seva participació en la vida comunitària i, a priori, no redueix la seva participació laboral, que era un dels aspectes que es volien estudiar. De fet, la renda local s'ha provat amb quatre modalitats d'ajudes més o menys condicionades. Unes van lligades a participació en polítiques d'inclusió i altres no. Unes tenen limitació en funció dels ingressos que entrin a casa i altres no. La primera conclusió és que obligar els beneficiaris a fer moltes formacions o paperassa és el que fa que dediquin menys temps a buscar feina, però que l'ajuda no desincentiva la recerca.

El 84% de les famílies que han rebut l'ajuda tenien una dona com a titular i això, segons el consistori, ha tingut un impacte en matèria de gènere perquè ha donat "independència econòmica" a algunes dones. Pérez també ha remarcat que els plans d'ocupació de més de dotze mesos de durada vinculats a la prova han permès regularitzar la situació d'una desena de persones que no tenien permís de treball. I l'equip de Colau constata, sobretot, que garantir uns ingressos mínims permet un canvi en els Serveis Socials, que poden centrar-se més en l'acompanyament a les persones.

Moneda local

De la mà del B-MINCOME, l'Ajuntament també va fer una prova de moneda local, el Recurs Econòmic Ciutadà (REC), ja que les famílies que ingressaven més de cent euros de renda cobraven el 25% en moneda local. El consistori també està satisfet amb aquesta prova i, tot i reconèixer temors perquè la moneda local tingués cert estigma associat a la pobresa, defensa que continuarà treballant per implementar-lo als barris del Besòs. Creuen que la moneda acompleix l'objectiu de fomentar el comerç de barri.

stats