Societat 07/09/2015

Com pots ajudar els refugiats?

Des d'escriure al teu Ajuntament fins a fer aportacions econòmiques o inscriure't com a voluntari. T'expliquem quines opcions tens per donar suport en la crisi dels refugiats

Ara
4 min
Un grup de persones sostenen una pancarta amb el lema '#refugeeswelcome' ('benvinguts refugiats') a la plaça de la Comédie de Lió / AFP

BarcelonaCada vegada més ciutadans truquen o escriuen a ONGs i ajuntaments preguntant com ho poden fer per ajudar els refugiats. Com més imatges arriben de l'èxode de Síria, més augmenta la solidaritat, i les centraletes d'algunes entitats ja estan col·lapsades. Tanmateix, cal preparar el país per acollir un nombre considerable de refugiats, que encara no s'ha xifrat. Aquí trobareu algunes claus per saber què està fent Catalunya i què pots fer tu per començar a ajudar des d'ara mateix:

Catalunya té tres mesos per preparar-se per acollir refugiats

Per preparar-se, d’entrada, cal saber la xifra de refugiats que tocarà acollir. I això no depèn d’aquí: qui marca les quotes de cada comunitat és l’estat espanyol. Fins ara Mariano Rajoy s’ha negat a acceptar més de 2.749 refugiats, però durant la primera meitat de l’any el ministeri de l’Interior ja havia rebut 6.202 sol·licituds d’asil. La pressió internacional, de la societat civil, dels municipis i fins i tot dels governs autonòmics fa preveure que Rajoy haurà de cedir. La setmana passada s’especulava amb la possibilitat que Espanya hagués d’assumir uns 15.000 refugiats. Sis vegades més del que voldria Rajoy. Uns 2.000 podrien acabar a Catalunya. Tanmateix, en aquests moments l’estat espanyol, a través de convenis amb algunes ONG, només té 28 places per acollir refugiats a Catalunya. Divendres, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament va organitzar una reunió per començar a preparar l'acollida. En la trobada hi van participar representants d’una vuitantena de municipis, administracions locals, el Govern i diverses ONG. Es va fixar com a prioritari que cada ajuntament comprovi què pot oferir i que ho comuniqui.

Un home mostra una pancarta amb el missatge 'refugees welcome' ('benvinguts refugiats') a la plaça de la Comédie de Lió / AFP

Si ets de Barcelona, escriu a ciutatrefugi@bcn.cat

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Servei d’Atenció a l’Immigrant, l’Emigrant i el Refugiat (SAIER), es fa càrrec tot sol ara mateix de més refugiats que no l’Estat a tot Catalunya. El consistori ha obert un correu electrònic per centralitzar totes les propostes d'ajuda. Els ciutadans hi poden escriure explicant què poden aportar de la manera més detallada possible.

Si ets d'un altre municipi, contacta amb el teu Ajuntament

Els ajuntaments s'estan començant a coordinar amb el Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament, la Generalitat i les entitats per saber quanta gent poden acollir cada un. Els ciutadans poden contactar amb el seu consistori i preguntar si ja han previst alguna mena de col·laboració, i saber com poden ajudar.

Aportacions a través de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat

La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat defensa el dret d'asil, dóna suport als refugiats que arriben a Catalunya i els ajuda a trobar feina. També els ofereix assistència legal i els ajuda a aconseguir un lloc per estar-se. Alhora, fa pressió política i social per millorar la situació dels refugiats. Els ciutadans se'n poden fer voluntaris, també poden fer una aportació econòmica puntual o bé fer-se'n socis.

Un grup de refugiats caminen des de Sèrbia fins a Àustria per les vies del tren / GETTI IMAGES

Col·laboració amb ACNUR

L'Agència de l'ONU per als Refugiats s'encarrega d'atendre els immigrants en ruta. S'hi poden fer aportacions puntuals o fer-se'n soci amb una quota mensual.

Aportacions a la Creu Roja

La Creu Roja dóna suport en les tasques d'atenció als refugiats que arriben a Grècia, Itàlia, Macedònia, Hongria, Xipre i Malta. S'hi poden fer aportacions, tal com s'indica a la pàgina 11 d'aquest informe. També es pot trucar al 902 22 22 92 per saber com es pot oferir ajuda.

Col·laboració amb Metges Sense Fronteres

Metges Sense Fronteres ha posat en marxa una operació de rescat a la Mediterrània arran de la crisi de refugiats. Aquí s'hi poden fer aportacions. A més, el Col·legi de Metges de Barcelona s'ha compromès a garantir el dret a la protecció de la salut dels refugiats i a impulsar projectes de voluntariat entre els col·legis per afavorir l'acolliment.

Suport a l'International Rescue Comittee

L'International Rescue Comittee ajuda a millorar les condicions de vida dels refugiats que passen per l'illa de Lesbos fugint de Síria. Aquí s'hi poden fer donatius.

Podeu llegir aquí les claus per entendre com s'ha arribat a la crisi humanitària més greu des de fa 70 anys.

stats