Societat 16/06/2020

El cap dels Mossos sent "vergonya i indignació" per l'agressió racista d'uns agents a un noi

Eduard Sallent envia una carta a la plantilla en què admet que aquests episodis causen recel

Ara
2 min
El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl cap dels Mossos d'Esquadra, el comissari en cap Eduard Sallent, ha enviat una carta a la plantilla per referir-se a l'agressió racista d'uns agents a un noi el gener del 2019. "Sé que quan vau sentir la gravació vau sentir també vergonya i indignació per una conducta que no ens representa i que atempta contra la professionalitat i la bona feina que quotidianament duem a terme", diu Sallent en la missiva que ha avançat la Cadena SER, en què remarca que es tracta de "casos aïllats" que "perjudiquen enormement" la policia catalana perquè generen "recel" i "desconfiança" entre la ciutadania.

El 10 de gener del 2019, sis agents dels Mossos van colpejar i insultar un jove de 20 anys a Sant Feliu Sasserra (Bages) i, tal com demostra la gravació que va fer pública dilluns SOS Racisme, li van dir "mico" i "negre de merda", i fins i tot un dels policies li deia que marxés més "lluny que de l'Àfrica" i un altre reconeixia ser "racista". El cas l'investiga el jutjat d'instrucció número 5 de Manresa i ahir, un cop va aparèixer l'àudio de l'agressió, el departament d'Interior va decidir canviar de destí els agents mentre s'espera la resolució judicial.

Davant aquesta situació, Sallent explica que "en una policia democràtica no hi tenen cabuda actituds i conductes contràries als seus principis i valors" i afegeix que en els Mossos no es tolerarà "cap actitud o conducta racista, xenòfoba o discriminatòria". Per això, segueix el comissari en cap, rebutgen "enèrgicament" la situació que es va produir el gener del 2019 al Bages, ja que és "contrària" als valors del cos català.

"Us encoratjo a seguir sent especialment curosos en garantir que es tracta de manera apropiada a tothom, que s'utilitza un llenguatge neutre en tot moment i que no es permeten conductes o actituds discriminatòries", remarca Sallent, abans de recordar que la "immensa majoria dels policies" actuen "amb professionalitat i rectitud".

Agents destinats a tasques internes

Sobre la decisió de canviar de destí els agents implicats, fonts dels Mossos apunten que això es va acordar des de la direcció general –la part política–, una vegada es va difondre l'àudio, i que hi havia altres opcions disciplinàries, com ara suspendre els policies de les seves funcions. Amb el canvi de destí es preveu que els agents facin tasques internes –de despatx– sense contacte amb la ciutadania, segons les mateixes fonts.

Fonts de la policia expliquen que no s'havia sentit l'àudio de l'agressió racista fins ahir, quan es va publicar. La Divisió d'Afers Interns (DAI) del cos havia tingut accés a l'enregistrament, però ho havia fet com a policia judicial de la investigació del jutjat de Manresa, i per aquest motiu els Mossos al·leguen que els comandaments desconeixien l'àudio. La DAI va obrir un expedient d'informació reservada per a aquest cas, després que la família fes una queixa al cos, que es va aturar quan va començar la causa penal als jutjats.

stats