Violència sexual
Societat 20/04/2023

Una comissió de reparació assistirà les víctimes de violència sexual a les escoles de Barcelona

La Sindicatura de Greuges de la ciutat impulsa l'entitat davant de la inacció del Consorci d'Educació pel cas Benaiges

2 min

BarcelonaQuinze mesos després que esclatés el cas de les agressions sexuals a l'Escola Barcelona no hi ha hagut cap reacció institucional ni judicial a favor de les víctimes que van denunciar abusos al llarg de dues dècades per part de l'exentrenador del Barça Albert Benaiges, segons va avançar el diari ARA. Per evitar l'immobilisme i donar una resposta als menors supervivents de la violència sexual, la Sindicatura de Greuges de Barcelona impulsa una comissió de reparació amb l'objectiu d'acompanyar les víctimes en el procés de cura i restaurar el mal que han patit.

La idea del nou organisme neix de la inacció del Consorci d'Educació de Barcelona, l'organisme amb competències a la ciutat, en un cas en què una seixantena d'exalumnes de Benaiges van explicar al diari ARA els seus abusos. Tot i que el Consorci va anunciar que analitzaria les denúncies, durant el més d'un any que ha transcorregut no ha fet res i, per això, el síndic David Bondia crea aquesta comissió amb tres expertes sobre violència sexual de diferents àmbits i un grup d'assessores. "No es tracta d'investigar els casos, perquè molts estaran prescrits, sinó de donar un espai perquè els supervivents dels abusos trobin justícia restaurativa i tenir mecanismes de prevenció per evitar abusos", ha afirmat Bondia.

Casos prescrits

La comissió estarà oberta a totes les víctimes d'abusos comesos en escoles de la ciutat que no puguin accedir a la via judicial perquè la violència que han patit ja ha prescrit. "Es tracta de no deixar-les desemparades", ha apuntat l'advocada especialista en violència sexual Carla Vall, una de les tres expertes juntament amb Olga Casado, metge de família i membre del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), i Mireia Forner, psicòloga clínica de l'Equip EMMA de l'Hospital Universitari Vall Hebron.

Els supervivents trobaran en aquesta comissió un espai on explicar què els ha passat i ser escoltats, així com poder establir un diàleg amb les escoles i institucions implicades per facilitar que hi hagi un acte de reparació i un reconeixement cap al dolor sofert. A més, el tercer piló és que hi hagi un espai perquè els representants institucionals demanin disculpes a les víctimes per no haver-ho pogut evitar o haver-los fallat. L'acte de perdó es farà en la intimitat, a porta tancada, malgrat que després es pugui fer públic. En aquest sentit, Bondia ha reiterat que en el centre de l'actuació la "responsabilitat" és de "l'àmbit institucional".

Les persones supervivents de violència sexual en un centre educatiu de la ciutat poden participar en el procés d'acompanyament i reparació contactant amb la comissió per correu (comissio.reparacio@sindicatura.barcelona) o per telèfon al 678469936.

stats