Societat 15/04/2020

Puja el nombre de contagiats però baixa el de morts per coronavirus a l'Estat: 523 defuncions en 24 hores

Simón atribueix el repunt de casos al fet que les comunitats han començat a fer tests

Pau Rumbo / Mireia Esteve
2 min
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

BarcelonaEl nombre de morts per coronavirus a Espanya disminueix lleugerament aquest dimecres: en les últimes 24 hores s'han registrat 523 víctimes, enfront de les 567 de dimarts. L'augment percentual és del 2,9%, el més baix de la sèrie. En total han mort 18.579 persones a l'Estat per aquesta malaltia.

Des d'ahir s'han declarat 5.092 nous casos de covid-19, que eleven el recompte a 177.633 positius (dels quals 27.558 són professionals sanitaris). Aquest repunt de 5.092 casos és la xifra diària més elevada dels últims 6 dies, per bé que el percentatge d'augment és del 2,95% i es manté en la tònica dels últims dies. El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha donat dues raons per a aquesta pujada: la tornada a la normalitat després dels dies festius de Setmana Santa (en què el recompte es frena) i l'augment de la capacitat de diagnòstic de les comunitats autònomes que han començat a fer tests a la població. Una prova d'això són els 169 casos positius asimptomàtics que ha notificat Andalusia, i que el ministeri ha inclòs al còmput global. Simón ha explicat que durant dos o tres dies les xifres encara estaran lleument distorsionades per aquest factor.

Simón ha anunciat que totes les comunitats autònomes tenen actualment una taxa de transmissió inferior a 1. Això significa, segons els càlculs del ministeri, que cada contagiat infecta, de mitjana, menys d'una persona. Per tant, la malaltia es frena però no desapareix. "Hi ha una reducció de la transmissibilitat", ha afirmat, tot i que ha volgut remarcar que l'epidèmia encara "no s'ha acabat".

A banda d'això, ha fet un balanç molt positiu de l'evolució de la pandèmia a Espanya, i especialment del primer mes de l'aplicació de l'estat d'alarma. Ha explicat que les mesures de contenció i d'higiene que la població va implantar fins a principis de març ja van ajudar a reduir la taxa de transmissió de la malaltia, que en aquell moment era bàsicament importada: els casos eren pocs i estaven ben identificats. Després hi va haver un repunt de la transmissibilitat, però el fet que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés pandèmia la malaltia i, sobretot, l'activació de l'estat d'alarma i la posada en marxa del permís retribuït per a aturar l'economia al màxim van donar, ha defensat, "una empenta extra" als esforços de reducció de la transmissió.

stats