Societat 24/10/2013

Ensenyament xifra el seguiment de la vaga en un 21% als centres públics i un 14% als concertats

Els sindicats eleven les xifres a més del 50% a la pública i més del 30% a la concertada, en la tercera aturada contra la llei Wert del 2013

Elisabet Escriche
3 min
Pancarta cridant a la vaga, aquest dijous al matí, a l'IES Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat. / XAVIER BERTRAL

BarcelonaLa vaga d'ensenyament d'aquest dijous ha tingut un seguiment del 21,95% als centres públics i del 14,53% als concertats, segons ha informat el departament d'Ensenyament en un comunicat. En aquestes dades definitives, com en les provisionals del matí, destaca l'important increment del seguiment a la concertada, que en l'última aturada havia estat 11 punts inferior, segons Ensenyament.

Rigau ha apuntat, en declaracions als periodistes des del Parlament, que "una interpretació que ajudaria a entendre per què hi ha hagut dotze punts d'increment en centres concentrats és que el punt central de la vaga és en contra d'aquesta invasió competencial i aquest model de LOMCE que representa una ofensiva contra el model d'escola catalana". La consellera d'Ensenyament ja havia dit a Catalunya Ràdio que el que mou les protestes d'avui és la llei Wert i no tant les retallades de la Generalitat.

Els sindicats eleven les xifres a més del 50% als centres públics i més del 30% als concertats. CCOO ha xifrat en el 55% al seguiment a l'escola pública i en el 35% a la concertada, segons dades recollides a les 9.00 h. del matí. Per la seva banda, Fete-UGT ha xifrat en el 50% el seguiment a la pública i el 30% a la concertada en la seva primera valoració.

CCOO assegura que, a les guarderies municipals de Barcelona, la incidència de l'aturada se situa en un 80%. Aquest sindicat també destaca que el seguiment supera el 65% en moltes escoles del Baix Llobregat, les comarques de Barcelona, Barcelona ciutat i el Vallès Occidental. Fete-UGT defineix com "històric" el seguiment a la concertada i destaca que, per primer cop, s'està visualitzant en una vaga que el servei públic inclou tots els sectors.

Les universitats públiques funcionen "amb una total normalitat" durant les primeres hores de la vaga, segons ha informat en un comunicat la secretaria d'Universitats de la Generalitat, que detalla que únicament s'ha registrat "alguna dificultat d'accés puntual a alguna facultat" de la Universitat de Barcelona. Fonts d'aquest centre han informat que les portes d'accés a les facultats de Dret i Física del campus de Diagonal han aparegut encadenades aquest matí encadenades, cosa que ha dificultat l'entrada en aquests centres.

A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) moltes classes no s'han pogut iniciar a primera hora del matí per falta d'alumnes, segons han indicat fonts d'aquest centre. Fonts dels estudiants asseguren que el seguiment de la vaga per part dels alumnes també és destacat al campus del Raval i de la Diagonal de la UB.

Tercera aturada contra la llei Wert del 2013

La comunitat educativa catalana fa avui la tercera vaga per demanar la retirada de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa, la Lomce, d'aquest 2013. La primera la van convocar els estudiants el mes de febrer i la segona es va dur a terme el mes de maig. La llei Wert es troba en la seva recta final parlamentària, només falta que el Senat li doni el vistiplau. La previsió del govern estatal es aprovar-la aquesta tardor.

L'aturada, que es fa a nivell estatal, ha comptat amb el suport de tots els sindicats catalans i el Marc Unitari de la Comunitat Educativa a Catalunya (MUCE), que agrupa -a banda dels sindicats- estudiants, associacions de pares i els moviments de renovació pedagògica. En la vaga, els docents i estudiants catalans de tots els cicles educatius tant d'escoles públiques, concertades com privades no només mostraran el seu rebuig a la Lomce sinó també a les retallades dutes a terme pel Govern. Els sindicats consideren que la Lomce trenca l'actual model d'immersió lingüística català i es mostren en contra que la llei Wert imposi revàlides al final de cada cicle educatiu. Pel que fa a les retallades, els sindicats denuncien l'eliminació de les pagues extres, l'augment d'alumnes per aula o el decret de plantilles.

Durant la vaga es faran mobilitzacions a les quatre capitals catalanes. A Barcelona serà a les 12.30 a la plaça Universitat; a Girona, a les 12.00 a la plaça Constitució i a Tarragona i a Lleida, a les 18.00 a la plaça Imperial Tarraco i als serveis territorials, respectivament.

stats