Societat 08/09/2015

Les comunitats exigeixen a l'Estat concreció sobre el pla d'acollida de refugiats

Quantes persones arribaran? Com es repartiran? Arribaran de cop o de forma esglaonada? Quins recursos es destinaran? Preguntes que el govern espanyol no ha sabut respondre a les autonomies

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Reunió de la sectorial d'Immigració al ministeri de Treball / EFE

Madrid"He sortit amb la mateixa informació que he entrat". Així resumia el conseller andalús de Justícia i Interior, Emilio de Llera, la reunió a Madrid entre comunitats i govern per abordar la crisi dels refugiats. La majoria de comunitats han exigit a l'executiu de Mariano Rajoy més concreció per preparar-se per a la rebuda de milers de persones. Primer de tot han celebrat la notícia que l'Estat tingui la intenció d'acceptar la quota de refugiats que marqui la UE "sense reticències", però després han lamentat la poca celeritat amb què l'executiu espanyol està responent a la crisi.

"És cert que no estem davant d'un debat de xifres, sinó de persones. Però també és necessari parlar de recursos econòmics", ha dit la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, en roda de premsa des de Madrid. Tant Munté com els consellers de les comunitats no governades pel PP han reclamat més informació. Quantes persones arribaran? Com es repartiran? Arribaran de cop o de forma esglaonada? Quins recursos es destinaran? Preguntes que el govern espanyol respondre a les autonomies.

La consellera aragonesa de Ciutadania i Drets Socials, María Victoria Broto, ha assegurat que havien vingut amb la idea que podrien començar a executar el seu pla d'acollida perquè per part del govern espanyol almenys tindrien "idees clares" de com seria l'acollida, però que no ha estat així. "A nosaltres ens preocupa molt que l'acollida no es faci en guetos, per exemple", ha dit. Per això ha reclamat a l'executiu espanyol "concreció i lideratge" davant d'una crisi ja molt llarga. "Els estats europeus van tard i la ministra de Treball ha dit que no hi haurà concreció fins el pròxim dia 14 de setembre", quan es reuneixin els diferents socis europeus per aprovar la proposa de la Comissió Europea, ha afegit Munté.

Durant la reunió no s'ha parlat de criteris de repartiment entre comunitats. La Generalitat vol ser "prudent" a l'hora de parlar de xifres, però recorda que més que el criteri poblacional també s'ha de tenir en compte el que ha manifestat cada autonomia sobre les seves possibilitats.

Un inventari complet de recursos autonòmics

Serà després d'aquesta reunió quan es tornarà a convocar una altra sectorial d'Immigració per parlar de quotes de repartiment entre comunitats. De moment només s'ha exigit a les autonomies que facin un inventari dels seus recursos i el presentin ja mateix. Galícia ha dit que, ara per ara, només podrà acceptar 300 persones. Mentre que Andalusia ha dit que s'adaptarà a cada situació. El Govern ha elevat la xifra inicial que tenia prevista i ha recordat que durant la guerra dels Balcans ja van acollir 2.000 persones i que ara preveu acceptar-ne "milers i milers més".

stats