Societat 12/06/2018

Condemnen una pensionista a 38 anys i mig de presó per haver traficat amb dades confidencials

També imposen penes de presó a funcionaris d'Hisenda i l'Agència Tributària

P.e.
2 min
Detall del Palau de Justícia, on es troba l'Audiència de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

BarcelonaLa secció setena de l'Audiència de Barcelona ha condemnat a 38 anys i mig de presó una pensionista –que s'enfrontava a gairebé 600 anys de presó– per haver actuat com a intermediària en una xarxa de tràfic de dades confidencials. Es tracta d'una branca del cas Pitiüsa en la qual també s'han imposat penes de presó a un funcionari d'Hisenda de la Diputació de Biscaia, un funcionari d'Hisenda i un funcionari del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. En total, les quatre condemnes sumen 86 anys i mig de presó pels delictes de descobriment i revelació de secrets.

El tribunal va començar a jutjar, fa unes setmanes, funcionaris d'Hisenda i l'Agència Tributària, guàrdies civils, detectius privats i intermediaris per traficar amb dades confidencials. La fiscalia demanava penes d'entre 5 i 595 anys de presó per a les 11 persones que es van asseure al banc dels acusats. Al final l'Audiència n'ha condemnat quatre, mentre que a la resta els ha absolt.

La dona pensionista a la qual la fiscalia acusava d'actuar d'intermediària en un centenar de casos ha acabat condemnada a 38 anys i mig de presó per 11 delictes de descobriment i revelació de secrets. Segons la sentència, la dona obtenia les dades confidencials amb intermediaris que les extreien de les bases oficials de la Seguretat Social. Un altre dels condemnats és un funcionari del departament d'Hisenda de la Diputació Foral de Biscaia al qual li han imposat 17 anys i mig de presó per cinc delictes de descobriment i revelació de secrets. L'home traficava amb informació de les bases de dades de la Diputació Foral.

Un funcionari del cos tècnic d'Hisenda ha acabat condemnat a 10 anys de presó per tres delictes relacionats amb la revelació de secrets. En aquest cas, l'home accedia a les bases de dades de l'Agència Tributària. Pel que fa al quart condemnat, li han imposat 20 anys i mig de presó per sis delictes que també estan relacionats amb la revelació de secrets. L'home treballava de funcionari al Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Barcelona, cosa que aprofitava per traficar amb informació de les bases de dades de l'organisme.

Aquesta branca del cas Pitiüsa s'ha jutjat a l'Audiència de Barcelona perquè la causa va arrencar amb una investigació de la fiscalia anticorrupció de Barcelona, coordinada amb la de Palma de Mallorca. La fiscalia considerava que el tràfic de dades confidencials s'hauria produït diversos anys, com a mínim des del 2006 i fins al 2012, pagant diners a canvi de la informació.

stats