Societat 11/04/2020

Deu milions de mascaretes per a la població que repartiran policies a les estacions i ciutats "principals"

Illa, sobre l'aixecament del confinament dur: "Qui pugui treballar des de casa, ho ha de fer"

Ot Serra
2 min
Cosir mascaretes a Gaza

MadridPolicia estatal, autonòmica, local i voluntaris del sistema nacional de Protecció Civil repartiran les mascaretes higièniques que el govern espanyol recomana per als viatgers del transport públic, malgrat que aquest matí el conseller d'Interior, Miquel Buch, no en tenia constància. A partir de dilluns i dimarts, en funció del final de la Setmana Santa en cada comunitat autònoma, es començaran a distribuir mascaretes als "principals nodes" de les "principals localitats" d'Espanya, segons ha informat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en roda de premsa aquest dissabte. Així, ha donat a entendre que no tothom que es desplaci en metro o tren tindrà accés a aquest material de protecció.

"És una quantitat suficient i rellevant, però no tinc les dades concretes", ha afirmat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Després, Grande-Marlaska ha informat que es tracta de 10 milions. De tota manera, l'executiu "recomana" portar les mascaretes –no ho obliga– en aquells llocs on no sigui possible mantenir la distància interpersonal atesa la concurrència de persones o la probabilitat d'aglomeracions, seguint les recomanacions del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties.

Grande-Marlaska i Illa han comparegut per informar de com ha de ser la tornada a la feina d'alguns sectors professionals dilluns i dimarts de la setmana vinent. "Totes les persones que puguin treballar des de casa, han de fer-ho", ha assegurat Illa en la roda de premsa, on ha recordat que se segueix estant en fase de confinament i ha anunciat que s'ha fet pública una guia de bones pràctiques. Tal com ja va fer divendres, ha recordat que les persones que presentin simptomatologia, tinguin contacte amb algú infectat o siguin vulnerables –d'edat avançada, embarassades o amb afeccions mèdiques anteriors– no han de desplaçar-se al lloc de treball. A nivell de mobilitat, ha insistit en fer els trajectes amb mitjans individuals, ja sigui caminant, amb bicicleta o en vehicle privat, sempre que sigui possible. En aquests casos, no és necessari portar mascareta. Les tres prioritats són, però, rentar-se les mans, mantenir la distància interpersonal d'entre un i dos metres i la higiene dels espais públics i privats. "Més que portar una mascareta", ha dit Illa.

El retorn al període de l'estat d'alarma de les primeres setmanes arriba enmig de crítiques dels que consideren que s'hauria de mantenir el confinament dur. El govern espanyol, però, ha decidit no allargar-lo, encara que no ho consultés al comitè científic, tal com va manifestar el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, que en forma part. Illa ha esquivat la polèmica i ha assegurat que en la reunió d'aquest grup d'experts d'aquest dissabte no hi ha hagut "debat" sobre aquesta qüestió i que aquesta decisió s'ha pres "com totes, per consens".

Més enllà de les mesures de protecció, el titular de Sanitat també s'ha referit aquest dissabte a la xifra de 25.000 professionals sanitaris infectats arreu de l'Estat per coronavirus. Es tracta d'una dada que el govern espanyol està investigant, i Illa ha admès que ara per ara no sap quants d'aquests professionals estan apartats de l'assistència sanitària, quants ja s'han recuperat i quants estan ingressats en hospitals.

stats