Habitatge
Societat 10/05/2023

El Consell d’Europa reclama prorrogar la suspensió dels desnonaments més enllà del 2024

També critica el govern espanyol per haver portat al Constitucional la llei catalana del lloguer

2 min
Desnonament d’un bloc de pisos amb 4 famílies

ParísEl Consell d'Europa, organisme que vetlla pel respecte als drets humans, considera que és "urgent" que el govern espanyol prengui mesures per fer front als problemes "estructurals" de l'habitatge, com els elevats preus dels pisos, la falta d'habitatge social, l'elevat nombre de desnonaments i l'augment de persones sense llar. "L'habitatge no ha de ser considerat com un bé reservat a certes persones", adverteix la comissària de drets humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, en un informe sobre Espanya publicat aquest dimecres.

L'organisme europeu amb seu a Estrasburg aplaudeix la nova llei de l'habitatge espanyola (que el Congrés va aprovar a finals d'abril i que ara és al Senat), però denuncia la "crisi de llarga durada i de greus proporcions" de l'habitatge i reclama al govern de Pedro Sánchez que impulsi urgentment més mesures per posar-hi remei. El Consell d'Europa posa l'accent en l'elevat nombre de desnonaments que hi ha a Espanya –fins i tot el 2020, el primer any de la pandèmia de covid, n'hi va haver gairebé 30.000– i reclama a l'executiu espanyol que prorrogui la suspensió dels desnonaments de famílies vulnerables, una mesura vigent des de l'inici de la pandèmia, que ja es va prorrogar l'any passat i que expira el maig del 2024.

Segons el Consell, la suspensió s'ha d'allargar fins que es trobi una solució alternativa "sostenible", que garanteixi que les famílies amb menys recursos no es quedaran al carrer. De fet, l'organisme europeu lamenta que Espanya no hagi escoltat les recomanacions anteriors sobre els desnonaments. L'organisme havia demanat el 2018 que els desnonaments només s'executessin amb "proporcionalitat" i donant garanties legals i alternatives als afectats. "La comissària va ser informada [durant la seva visita a Espanya al novembre] que aquests desnonaments encara tenen lloc sense que es proposi un allotjament alternatiu", subratlla el document.

Defensa de la llei catalana del lloguer

En l'informe, el Consell d'Europa també carrega contra el govern espanyol per haver portat al Tribunal Constitucional normatives impulsades per governs autonòmics sobre els desnonaments o els preus dels lloguers, en una clara al·lusió a la llei catalana del lloguer que l'executiu central va recórrer davant del tribunal de garanties. "Les solucions estatals uniformes són benvingudes quan promouen la consecució de drets econòmics, socials i culturals, però preocupen el Consell quan impedeixen aquesta consecució", afirma Mijatovic.

L'organisme també llança una crítica als successius governs espanyols, a qui acusa d'haver "agreujat" l'alça dels preus de l'habitatge permetent l'entrada de fons d'inversió. "L'entrada de capital privat per comprar habitatges i augmentar el preu del lloguer suposa que els preus hagin pujat molt per sobre de l'augment del poder adquisitiu", lamenta el Consell d'Europa.

stats