Societat 28/01/2015

Un de cada tres joves considera inevitable o acceptable controlar la seva parella

L'estudi, que es basa en una enquesta realitzada a 2.500 persones d'entre 15 i 29 anys, conclou que la joventut tolera més aquest tipus de conductes que la resta de població

Efe
2 min
Segons les autores de l'estudi, el manteniment de les relacions requereix tant una tasca emocional com pràctica / AFP

MadridUn de cada tres joves considera inevitable o acceptable en algunes circumstàncies controlar els horaris de la parella, impedir que vegi la seva família o amistats, no permetre que treballi o estudiï o dir-li coses que pot o no pot fer. Són dades que es desprenen de l'informe del CIS 'Percepció social de la violència de gènere en l'adolescència i la joventut', presentat aquest dimarts per la secretària d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero, i la delegada del govern espanyol per a la Violència de Gènere, Blanca Hernández.

L'estudi, que es basa en una enquesta realitzada a 2.500 persones d'entre 15 i 29 anys, assenyala que la població jove és més tolerant que la població en general cap a les conductes de control, i també que un terç de la joventut afirma conèixer alguna víctima de violència de gènere. Es tracta d'"una xifra bastant similar a la del conjunt de la població", ha explicat la sociòloga i coordinadora de l'informe, Verónica de Miguel, que ha aclarit que "seria arriscat" traslladar aquesta percepció per quantificar el nombre real de víctimes.

El 96% de les dones i el 92% dels joves considera inacceptable la violència de gènere, tot i que "no totes les formes de violència conciten el mateix rebuig, ni tots els comportaments que constitueixen maltractament són identificats com a tals", ha alertat la sociòloga. Així, declaren inacceptable la violència física i sexual el 97%, la violència verbal el 93% i el 67% la violència de control. En tots els trams d'edat, les dones són més intransigents que els homes davant qualsevol tipus de maltractament.

Campanyes de sensibilització

"Estem especialment preocupats pels joves i la seva percepció de la violència de gènere, perquè veiem que les seves relacions afectives i socials tenen comportaments discriminatoris i inadmissibles, veritables senyals incipients de violència que anticipen altres manifestacions més greus de maltractament", ha dit la secretària d'estat.

És per això que el govern espanyol posarà en marxa dues noves campanyes enguany per fomentar la igualtat entre els adolescents i per prevenir i denunciar la violència de gènere. "Contra la violència de gènere no val a callar, no val el silenci, cal denunciar ", ha dit la secretària d'estat. "Els nostres joves tenen menys percepció de la desigualtat de gènere que els altres", ha destacat Camarero, que ha recordat que un terç dels joves no considera conducta de risc respondre a un missatge en què se l'insulta. No obstant això, el 88% sabria on anar per interposar una denúncia per maltractaments. Davant els casos de violència de gènere, el 58% cridaria a la policia, el 23% s'enfrontaria l'agressor i el 14% cridaria l'atenció d'altres persones.

La secretària d'estat ha destacat la importància de les campanyes, "perquè estan ajudant a reconèixer que la violència psicològica també és violència" de gènere, i ha explicat que l'última, 'Hi ha sortida', posada en marxa al novembre, ha multiplicat les trucades realitzades al telèfon 016 per part de menors i de persones de l'entorn de la víctima.

stats