Societat 20/09/2014

La pau es consolida a Ucraïna amb la creació d'una zona desmilitaritzada

Rússia i Ucraïna han signat un memoràndum d'alto el foc aquesta matinada a Minsk

Efe
1 min

MoscouLa pau es consolida a l'est d'Ucraïna amb la creació d'una zona desmilitaritzada de 30 quilòmetres entre les forces governamentals i els separatistes pro-rusos, que aquesta matinada han signat a Minsk un memoràndum d'alto el foc.

"El memoràndum preveu el replegament a no menys de 15 quilòmetres de l'armament de gran calibre. D'aquesta forma, es crea una zona de seguretat de més de 30 quilòmetres d'ample", ha assegurat Leonid Kutxma, expresident ucraïnès i representant de Kíev en les negociacions de Minsk.

Després de dues setmanes en què tots dos bàndols han mantingut amb prou feines l'alto el foc, Kíev i els rebels han decidit plasmar en un document les condicions de la treva amb la mediació de Rússia i l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE).

La clau, segons l'emissari rus, ha sigut delimitar la línia de separació entre les posicions de les dues parts a les regions de Donetsk i Lugansk, limítrofes totes dues amb Rússia, per a la qual cosa han fet falta set hores de converses.

La disminució de la tensió del conflicte "ha començat". "[Els acords] començaran a aplicar-se en 24 hores. Hem acordat la línia de separació entre les parts en conflicte. Això ha permès acordar el replegament de l'armament pesant", ha afirmat Mikhaïl Zurabov, ambaixador rus a Ucraïna.

En aquests moments, les forces governamentals controlen el 70% del territori de les dues regions, encara que els separatistes mantenen el control sobre les capitals, les seves principals places fortes.

stats