Societat 29/04/2020

Consulta aquí què podràs fer en cada fase del desconfinament

Les terrasses obriran a partir de l'11 de maig i a la platja no s'hi podrà anar fins al mes de juny

G.g.g. / O.s.
6 min
El camí cap al desconfinament s’obre pas sis setmanes després

Barcelona / MadridEl govern espanyol preveu un desconfinament gradual, asimètric territorialment i sense dates límit. El pla presentat aquest dimarts pel president Pedro Sánchez planteja un aixecament progressiu de les restriccions en quatre fases. Al principi les mesures encara seran restrictives, però a poc a poc s'aniran suavitzant. La desescalada, que ha de començar dilluns que ve, 4 de maig, es podria allargar un mínim de sis setmanes i un màxim de vuit, en funció dels efectes de la nova mobilitat en la corba. En principi, s'espera que cada fase tingui una durada de dues setmanes –menys la fase 0, que podria ser només d'una– i es calcula que tot el pla pugui complir-se a finals de juny.

Quasi dos mesos, doncs, és el calendari que es marca Espanya per garantir una tornada segura al que es defineix com una "nova normalitat" durant la qual es mantindran sempre mesures higièniques i sanitàries de protecció. Què podrà fer exactament la població fins al mes de juny? Dependrà de la situació epidemiològica dels territoris, però a grans trets aquestes són algunes de les activitats que es permetran en les quatre fases de desconfinament.

Fase 0 o de preparació

Cita prèvia als comerços i serveis i preferència per als més grans de 65 anys

És l'etapa des d'on començaran gairebé totes les comunitats autònomes –llevat d'algunes illes com Formentera o La Gomera– i la que ha de servir per sondar el terreny. Es permetrà la sortida del domicili només per fer aquelles activitats que es consideren de baix risc per a la salut pública. El comerç minorista i els serveis com les perruqueries podran obrir i rebre clients amb cita prèvia. Els més grans de 65 anys, com a col·lectiu vulnerable, tindran preferència i, sempre que l'atenció impliqui un contacte en què no es pugui garantir la distància de seguretat, l'encarregat de prestar el servei haurà de dur obligatòriament mascareta i guants.

L'hostaleria també podrà començar a reobrir, si bé amb limitacions: ni restaurants ni cafeteries podran servir a l'interior del local i, per tant, els clients només podran demanar productes per endur-se, com es feia fins ara en els forns de pa. Durant aquesta fase inicial, però, es manté l'educació a distància, preferiblement en línia, així com la prohibició que els allotjaments turístics i els hotels operin, tret de les excepcions aprovades fins ara (per exemple, els hotels salut a Catalunya).

A partir de dissabte 2 de maig, però, la previsió del govern és que tota la població pugui sortir al carrer a passejar i fer esport. En aquest cas, es permetrà anar en bicicleta, córrer i patinar sempre que es faci individualment. A més, es començaran a autoritzar els entrenaments de professionals i esportistes federats.

Tothom que surti de casa haurà de dur mascareta, especialment si fa servir el transport públic, que haurà d'augmentar la freqüència de pas per minimitzar el risc d'aglomeracions. En l'àmbit laboral, la recomanació general és que les empreses mantinguin el teletreball com a opció prioritària i, si no fos impossible, hauran de garantir que els treballadors entrin i surtin dels centres de treball de manera esglaonada. En aquesta fase inicial també s'autoritzarà l'atenció als horts familiars per a l'autoconsum.

Fase 1 o inicial

Reobertura de terrasses i comerços amb l'aforament limitat al 30%

A partir de la fase 1 es permetrà el contacte social en grups reduïts de persones sanes i sense patologies prèvies. Preferiblement, però, només s'hauria de donar entre els que viuen al mateix domicili o són molt propers. La recomanació de distanciament social s'haurà de respectar en l'ús del vehicle privat i, també, en els enterraments.

Tret dels centres o parcs comercials, els comerços podran reobrir de manera generalitzada sota estrictes condicions de seguretat per evitar aglomeracions. Les terrasses dels bars també ho podran fer, però únicament al 30% del seu aforament.

El 25% dels mercats a l'aire lliure o els de venda no sedentària també podran començar a habilitar-se als carrers a proposta dels ajuntaments, sempre que es garanteixin les distàncies de seguretat entre venedors i entre venedors i clients. En la prestació de serveis, es manté l'horari preferent per a més grans de 65 anys i sempre s'haurà de garantir una distància mínima de dos metres entre els clients. Quan això no sigui possible, només es permetrà la presència d'un d'ells.

Ni els centres educatius ni les universitats obriran, però sí que es començaran els procediments de desinfecció i condicionament de cara al treball administratiu i preparatori dels docents. A més, es permetrà que entrin en funcionament els laboratoris universitaris i les instal·lacions científiques tancades a l'inici de la pandèmia i es podran celebrar seminaris i congressos amb menys de 30 assistents.

D'altra banda, els llocs de culte tindran limitacions, com ara que només podran obrir si es garanteix un terç de l'aforament. Una novetat important és que, en aquesta fase 1, es podran celebrar espectacles i actes culturals en espais tancats amb ocupació d'un terç del seu aforament, mentre que en el cas dels que se celebrin a l'aire lliure el límit es fixa en 200 persones assegudes i mantenint les distàncies. També es permetrà la reobertura de biblioteques i es reprendran activitats turístiques (visites en museus a un terç del seu aforament). Els hotels i els allotjaments turístics podran operar, sempre que les zones comunes es mantinguin tancades als clients.

En l'àmbit esportiu es preveu la reobertura dels centres d'alt rendiment, tot i que per torns i extremant les mesures higièniques.

Fase 2 o intermèdia

Obertura d'algunes escoles, viatges a la segona residència i bodes amb limitacions

Una de les novetats de la fase 2 és l'obertura de l'educació infantil per a aquelles famílies que acreditin que els progenitors han de fer treball presencial sense flexibilitzacions. A més, hi haurà límits d'aforament als centres. Pel que fa als alumnes de final de cicle –4t d'ESO, 2n de batxillerat i 2n de grau mig i superior de formació professional– poden tornar a classe voluntàriament dividint els grups de més de 15 estudiants al 50% per fer assistència alterna o en semigrups.

A la fase 2 es permet anar a les segones residències, sempre que es trobin a la mateixa província. També es permet el consum en bars i restaurants a les taules si es garanteix la separació entre clients a la mateixa taula i entre taules, però queden exceptuades les discoteques i els bars nocturns. L'aforament es limita a un terç i només es podrà consumir assegut o endur-s'ho. En hotels i allotjaments turístics, s'obriran les zones comunes i es limitaran a un terç de l'aforament.

Pel que fa a les activitats a l'aire lliure, els actes i espectacles culturals i d'oci hauran de ser de menys de 400 persones, assegudes i mantenint la distància necessària. Les activitats esportives a l'aire lliure també es regulen en termes semblants, mentre que en les que siguin en instal·lacions tancades sense públic només es podrà practicar esports en què no existeixi contacte o el risc de contagi sigui baix. Les celebracions religioses es permeten amb un aforament del 50%.

S'obren al públic els parcs i centres comercials i es prohibeix estar en espais comuns o àrees recreatives. L'aforament es limita al 40% i s'ha de mantenir una distància de seguretat de dos metres. Si no es pot garantir la distància, només es permetrà l'entrada a un client. Hi haurà, a més, un horari preferent per a les persones de més de 65 anys.

Fase 3 o avançada

Discoteques, platges, públic en esdeveniments esportius i treball presencial

A la fase 3 ja es permet el contacte social normalitzat entre persones no vulnerables i sense patologies prèvies, i es retorna presencialment a la feina amb ús d'equips de protecció individual, amb horaris esglaonats. També s'amplia el nombre de persones que poden acudir a vetlles i bodes, però sense concrecions.

Als comerços, s'aixeca la prohibició de no poder estar en zones comunes i àrees recreatives. L'aforament es limita al 50% i es manté la distància social de dos metres. Els mercats a l'aire lliure poden incrementar l'activitat fins al 50% de la seva capacitat. En restaurants i cafeteries, s'estendrà l'aforament fins a la meitat i es permet que la gent estigui dreta a una distància d'un metre i mig entre els clients de la barra. El nombre de taules a les terrasses serà el 50% de la superfície prevista. També s'obren les discoteques i bars nocturns a un terç de l'aforament. A més, l'ocupació de les zones comunes en hotels i allotjaments turístics es limita a la meitat.

Pel que fa a l'oci a l'aire lliure, obren les platges amb garantia de distància de seguretat i s'aixeca qualsevol restricció al turisme a la natura. Es permeten actes i espectacles culturals de menys de 80 persones en espais tancats i de menys de 800 en espais oberts. També concerts musicals i arts escèniques amb un terç de l'aforament. En activitats esportives, es permet l'entrada de públic en recintes tancats però només una persona per cada 20 metres quadrats. Els partits són amb un terç màxim d'aforament i garantint la distància entre els espectadors.

Els transports públics entren al 100% de rendiment i es preveu la possibilitat d'incrementar l'ocupació. Es permeten activitats nàutiques d'esbarjo i s'elimina la limitació de no embarcar passatgers en ferris, en funció de l'evolució dels paràmetres sanitaris.

stats