Societat 02/04/2019

Barcelona clamarà dissabte contra els lloguers abusius

La mobilització convocada per entitats en defensa de l'habitatge es farà en 36 ciutats del món

Sílvia Camacho
2 min
Entitats socials a la roda de premsa de la convocatòria de la manifestació a la plaça Sant Jaume

BarcelonaEls col·lectius socials en defensa del dret a l'habitatge han convocat una manifestació contra els lloguers abusius a la ciutat i els fons voltor. Més de 40 entitats catalanes han signat un manifest per lluitar per uns lloguers assequibles i s'han sumat, sota el lema "Punxem la bombolla", a les mobilitzacions que tindran lloc dissabte en més de 36 ciutats del món.

Cinc de les entitats –Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), 500x20, Sindicat de Llogateres, Fem Sant Antoni i el Sindicat d’Habitatge del Raval– han presentat aquest dimarts les raons per les quals consideren important la manifestació i han explicat els eixos clau de la situació de la bombolla immobiliària a Barcelona. La xifra de desnonaments a Catalunya va ser de 93.000 l'any passat, cosa que suposa 165 desnonaments diaris i un desnonament cada cinc minuts.

La portaveu del Sindicat de Llogateres, Alexandra Francès, ha denunciat que la situació dels "sous estancats" i la "impossibilitat d'arribar a final de mes" per a la majoria de la població fa que la societat sigui "cada cop més desigual i injusta". Espanya, segons ha afirmat, "és el país de l'OCDE amb un percentatge més alt dels ingressos familiars dedicats a pagar els lloguers". Moltes vegades aquest percentatge se situa per sobre del 40%.

Per part de la PAH Barcelona, la portaveu, Lucía Delgado, ha exigit a bancs com Bankia a "cedir els pisos als ajuntaments", i ha explicat que som "l'únic país d'Europa que no ha tornat els diners dels bancs" i que, a més, ha donat "facilitats per desnonar les famílies i vendre els pisos a inversors". També ha denunciat que a Catalunya "només tenim un 1,5% d'habitatge públic i hauríem de tenir-ne un 40%".

L'associació Fem Sant Antoni ha fet referència a "tres fases malèvoles" a Barcelona –la 'turitització', la centrificació i l'elitització–, i el portaveu de l'entitat, Xavier Caballé, ha lamentat que, com a mínim, "s'ha perdut el dret a la ciutat i el dret a l'habitatge", fent referència al turisme, els creuers i a la contaminació que en deriva. El representant del Sindicat d'Habitatge del Raval, Àxel Altadill, ha posat al centre de la qüestió els fons voltors que tributen a altres països, com ara Blackstone. Altadill ha assegurat que els fons voltors són els que han de ser "desnonats" dels barris.

Les cinc entitats, representants dels més de 40 col·lectius del manifest, han reclamat "voluntat i valentia política" per fer "mesures polítiques i fiscals que incloguin lloguers adequats a les situacions de la majoria de la població". També han fet referència al govern espanyol i han criticat que "no només actua, sinó que fomenta la bombolla amb normatives que afavoreixen les socimis - societats immobiliàries cotitzades que tenen avantatges fiscals".

La manifestació està convocada per aquest dissabte, 6 d'abril, a les 18 hores als Jardinets de Gràcia.

stats