"El meu cor està amb Ucraïna, però no vull tornar-hi"

L'alberg de Vic acull una quinzena d'ucraïnesos atrapats a Catalunya per la guerra des de diumenge

Ara
3 min
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, es reuneix amb la quinzena d'ucraïnesos que acull l'Alberg de Vic des de diumenge

Iaroslav Barakhov va venir amb la seva parella a passar uns dies de vacances a Barcelona i des d'aquí han vist com esclatava la guerra al seu país. Tenien previst tornar cap a Ucraïna aquest dimarts, 1 de març, després de deu dies de turisme per Catalunya que s'han convertit en un malson. "El meu cor està amb Ucraïna, però no vull tornar-hi", explica amb pena. Ara passaran uns dies a l'alberg de Vic, juntament amb una quinzena de compatriotes a qui, com ells, la guerra els ha agafat de vacances. "Vull plorar i no puc tornar a casa", relata. No sap quan podrà tornar a Ucraïna ni com serà el país quan hi torni.

"La situació no és bona", admet Barakhov a l'ACN després de conèixer que els russos han entrat a la seva ciutat, Zaporíjia, al sud del país, i la seva família ha hagut de fugir lluny. Les comunicacions amb el país d'origen són continuades i han pogut parlar amb els seus familiars, però temen el que els pugui passar segons avancin la guerra. Un dels germans viu a Kíev i li ha explicat que ell i la seva família han de dormir en un pàrquing sota terra. "De vegades s'escapa al seu pis i cuina alguna cosa de menjar, però torna al pàrquing on viuen perquè la situació és molt complicada", explica. Qui també li preocupa és la seva mare, que encara viu a Zaporíjia. Ell li diu que ha de sortir de la ciutat, però ella li respon que allò és casa seva. "On vols que vagi? M'he de quedar aquí", li respon la mare. Els seus amics li han dit que estan aprenent a fer còctels Molotov als seus pàrquings. "El nostre govern està donant armes a la gent amb passaport ucraïnès, perquè no volen que els russos entrin a la ciutat", ha alertat.

Una altra de les ucraïneses de l'alberg és l'Anastasia, una jove que també es trobava de vacances a Catalunya i que ja hauria d'haver tornat al seu país, però els van cancel·lar el vol. "Hem quedat encallats aquí", ha explicat. Diu que l'únic que poden fer des d'aquí és donar suport als seus parents d'Ucraïna i donar suport als soldats perquè els protegeixin. "Aquí tothom entén com és de dolorós ser aquí mentre la família és a Ucraïna, sense protecció", ha destacat. L'Anastasia de moment no pensa tornar. "No estic segura que poguéssim ser útils allà", ha dit, i assegura que intentarà fer el millor possible per ser útil des de Catalunya donant suport a la seva gent.

134 ucraïnesos als albergs catalans

En total, els albergs catalans tenen previst acollir 134 persones, de les quals 96 a Coma-ruga, 32 a l'alberg de Vic i 6 a Esplugues de Francolí, tot i que, de moment, n'han acollit 55 a l'alberg de Coma-ruga i 14 a Vic. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha explicat que s'han posat a disposició d'aquests ciutadans per atendre les seves necessitats en aquests primers moments. Si el conflicte s'allarga, hi haurà altres fronts, com les necessitats educatives dels infants que són aquí, que caldrà cobrir.

Des de l'ONG Osona amb els Nens, que treballa perquè els infants afectats per les radiacions de l'explosió de Txernòbil puguin venir a Catalunya, expliquen que també s'han posat en marxa. El seu portaveu, Pep Pujol, ha explicat que la seva feina ara és de coordinació per posar en contacte les famílies que s'obren a acollir amb persones que en cas que surtin del país necessitaran un lloc on refugiar-se.

stats