Societat 12/11/2020

El 94% de les entitats socials catalanes tancaran el 2020 amb pèrdues

Les administracions deuen 256 M€ en factures i subvencions, segons la patronal del tercer sector

N.v.
2 min
Cues al menjador social de 'Las misioneras de la caridad' situat al carrer  de l'Arc de Sant Agustí al barri del Raval, Barcelona

BarcelonaL'impacte de la crisi sanitària que fa mesos que s'intueix sobre les entitats socials ja té xifres. Segons les dades de l'Anuari Covid-19 que ha elaborat la patronal de les entitats, La Confederació, el 94% de les entitats no lucratives que presten serveis d'atenció a les persones tancaran el 2020 amb pèrdues. Només un 6% esperen tancar en números verds: "És un impacte molt important", assegura el president de la patronal d'entitats, Joan Segarra.

L'informe també constata que el dèficit de les administracions públiques amb el tercer sector social s'eleva fins als 256 milions d'euros. Es tracta de més de 162 milions d'euros en factures vençudes i no pagades i prop de 94 milions més en subvencions. "Són diners que ja haurien d'estar en mans de les entitats socials –ha subratllat Segarra–. Demanem que es faci efectiu el pagament, millor demà que demà passat", ha afegit.

A aquesta situació s'hi suma una pèrdua d'ingressos generalitzada al sector, a causa de la pandèmia, que supera els 593 milions d’euros. Paral·lelament, els sobrecostos de gestionar tota la crisi han augmentat gairebé en 84 milions al conjunt del sector.

La situació és límit, segons apunta La Confederació, i per això la patronal ha reclamat aquest matí un pla de finançament i sostenibilitat a llarg termini. "Les mesures que s'han fet fins ara són parcials i insuficients", ha reblat el representant de les entitats. "Ens hem de situar al mateix nivell que Salut i Educació", ha reivindicat Segarra, que assegura que l'assistència a les persones vulnerables ha d'estar "al centre" de l'estat del benestar.

Entre les prioritats del sector hi ha el pagament "immediat" dels 256 milions pendents, més línies de suport al conjunt del sector i impulsar "un acord polític" per concretar un nou pla de finançament. "Ara que entrarem en campanya volem que tot això es converteixi en compromisos electorals que figurin als programes de les diferents forces parlamentàries", ha conclòs Segarra.

stats