Societat 31/10/2020

Quinze detinguts i comerços saquejats en els aldarulls de Barcelona

Els Mossos no havien previst la violència de la protesta i l'atribueixen a grups d'extrema dreta

Ara
5 min

BarcelonaBatalla campal al centre de Barcelona quan una cinquantena d’individus d’extrema dreta van infiltrar-se en una manifestació convocada per protestar contra les mesures restrictives contra el coronavirus i es van enfrontar ahir al vespre als Mossos d’Esquadra. La protesta estava convocada a través de les xarxes per professionals que es veuen afectats per l’ordre de tancament de negocis i activitats, i va congregar, segons la Guàrdia Urbana, unes 1.500 persones, una xifra que el cos de la policia catalana va rebaixar a la meitat. Segons els Mossos, hi ha 15 persones detingudes, entre elles dos menors d'edat, i 30 persones (entre elles 23 agents) que han requerit assistència mèdica, tot i que no hi ha cap ferit greu.

Els aldarulls van saldar-se també amb dos establiments saquejats, dues furgonetes inutilitzades i diversos vehicles policials danyats, segons la policia catalana. El balanç municipal de danys és de trenta contenidors cremats, valorats en uns 30.000 euros, i afectació, també, a la il·luminació de Nadal que ja s'havia instal·lat a la plaça d'Urquinaona. Els Mossos han pogut recuperar dues de les bicicletes que es van saquejar de la botiga Decathlon i han detingut la persona que la portava.

Una barrera de mossos impedint l'accés a la plaça de Sant Jaume de Barcelona dels manifestants contra les restriccions del covid

El cos ha admès aquest dissabte que no s'esperava els aldarulls i saquejos de comerços i que van haver d'adequar la seva reacció. Ho ha explicat Alícia Moriana, comissària de la regió metropolitana nord, en una entrevista al 3/24: "Érem conscients que hi havia una concentració feta per xarxes i teníem sospites que hi podria haver grupuscles de persones de caràcter més radical però no havíem previst la violència que aquestes persones han exercit".

Moriana ha detallat que havien preparat "un dispositiu preventiu i reactiu" en previsió que hi pogués haver algun grup radicalitzat, i que per això van fer "un filtratge amb equips d'ordre públic" a les entrades a la plaça Sant Jaume que els va servir per "detectar objectes contundents com bengales, ampolles, pintura o petards". Més tard, els fets van superar les previsions i els aldarulls van acabar prenent un caràcter violent que no esperaven.

En declaracions a RAC1, el director del cos, Pere Ferrer, que ahir ja va atribuir les accions violentes a "grups minoritaris molt violents i organitzats" de la ultradreta, ha assegurat, també, que no s'esperaven "aquest nivell de violència" a la manifestació. "Som davant d'un fenomen que caldrà analitzar i abordar de cara a futures convocatòries com aquesta", ha recalcat.

Moment en què agents antiavalots dels Mossos han carregat contra els concentrats que han retirat les tanques de protecció del palau de la Generalitat
Un mosso carregant contra un dels manifestants
Una furgoneta dels Mossos baixa per Via Laietana al costat d'un patinet cremant

Els agents van respondre amb una càrrega contra els incitadors, que aparentment estaven organitzats per rebentar la manifestació des de dins, i van aconseguir aïllar el grup al centre de la plaça. La situació, però, va pujar de to quan el grup va llançar objectes més contundents, com pedres o tanques de seguretat, i va iniciar la desbandada per la veïna Via Laietana i els carrers adjacents, en una corredissa en què van incendiar contenidors i plantar barricades al mig del carrer, mentre furgonetes dels Mossos els perseguien.

Un contenidor d'escombraries en flames a la Via Laietana de Barcelona

En un tuit, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va assegurar que s’investigaran i perseguiran els responsables dels aldarulls, alhora que va insistir que no es pot permetre “cap espai ni concessió” als que amb l’ús de la “violència extrema” intenten “la desestabilització” en plena pandèmia.

Per la mateixa xarxa social, el diputat per Barcelona de Vox Ignacio Garriga va defensar els negacionistes i, amb vídeos amb les càrregues dels Mossos i els enfrontaments amb els ultres, va defensar que, aliens a la violència infiltrada, els manifestants són “treballadors a l’atur, pares sense nòmina per alimentar els fills, autònoms que no tenen feina”.

Barcelona denunciarà les pintades contra els jueus

L'Ajuntament de Barcelona denunciarà a la Fiscalia de Delictes d'Odi les pintades contra els jueus que es van fer ahir a la nit al centre de la ciutat durant els aldarulls. Així ho ha explicat en una piulada el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que ha afegit que el consistori ha ordenat netejar-les de seguida i ha criticat el "rastre de la presència de grups neonazis a les protestes". "Tot el suport a les comunitats jueves de la nostra ciutat. Barcelona és una ciutat de pau i orgullosament diversa", defensa en el seu escrit. També l'alcaldessa Ada Colau ha expressat el seu suport a la comunitat jueva i ha defensat que la ciutat no permetrà que s'hi "instal·li l'antisemitisme ni odi cap a cap de les seves comunitats".

En la mateixa línia s'ha expressat l'expresident Quim Torra, qui ha demanat a la Generalitat que denunciï "els feixistes que ahir campaven per Barcelona, no només pels aldarulls i agressions, sobretot pel delicte d'odi" que assegura que representen les pintades que van fer alguns dels manifestants. Torra ha acabat expressant el seu suport a les "comunitats jueves catalanes".

Des de Vox, en canvi, consideren que els manifestants que van provocar aldarulls ahir als carrers de Barcelona i també d'altres ciutats espanyoles, no formen part de col·lectius d'extrema dreta, sinó que el líder del partit, Santiago Abascal, els ha classificat com a "extrema esquerra, 'menes' i infiltrats", a qui ha demanat a la policia que els detingui. En una piulada a Twitter, Abascal ha demanat a la policia que "protegeixi el dret a manifestació" perquè considera que "hi ha més motius que mai per protestar" contra el govern de Pedro Sánchez.

Abans de les paraules d'Abascal, el diputat de Vox Ignacio Garriga havia fet una piulada on aplaudia les protestes d'ahir amb un vídeo on s'hi veien manifestants llençant tanques i enfrontant-se a la policia. La piulada l'ha matisat hores després condemnant qualsevol violència, però això no ha dissuadit el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, d'acusar-lo de justificar les actituds violentes d'ahir. "Alguns justifiquen la violència i el saqueig segons d'on vingui", ha afirmat Carrizosa. Tots dos s'han acabat enganxant a Twitter quan Garriga li ha respòs apuntant als "mena" com els autors dels incidents d'ahir i n'ha tornat a demanar la deportació. Carrizosa li ha retret que vulgui "arribar al grup mixt" del Parlament al preu que sigui.

Protestes i detinguts a Burgos

Barcelona no és l'única ciutat on divendres a la nit hi va haver aldarulls per les protestes contra les noves restriccions. També a Burgos la policia ha detingut dues persones pels greus disturbis que s'han produït en zones com el barri de Gamonal, on la Policia Nacional ha xifrat en 400 els participants en una manifestació no comunicada.

Els incidents, amb la crema de contenidors i destrosses en marquesines i vehicles policials i de particulars, van començar cap a les 21 hores, davant de l'inici del toc de queda diari i durant les primeres hores de confinament perimetral acordat a Castella i Lleó.

stats