Societat 03/04/2020

Més de 30 bombers titulats en infermeria donaran suport als hospitals per lluitar contra el covid-19

Els primers efectius s'incorporaran a partir de dilluns als centres sanitaris de Vic i Manresa

2 min
Tres efectius del cos de Bombers de la Generalitat en una imatge d'arxiu

BarcelonaA partir de dilluns 32 bombers de la Generalitat amb titulació d'infermeria s'incorporaran als hospitals per reforçar-los i evitar el col·lapse arran de la crisi del coronavirus. L'anunci arriba dues setmanes després que el cos obrís la possibilitat a la seva plantilla d'oferir-se com a personal sanitari. En una roda de premsa aquest divendres, el conseller d'Interior, Miquel Buch, i el cap operatiu dels Bombers de la Generalitat, l'inspector David Borrell, han explicat que els bombers s'incorporaran "el més aviat possible" a "hospitals i hospitals temporals" i que Vic i Manresa són els primers municipis que rebran aquests nous efectius.

Els bombers que s'incorporin com a personal sanitari quedaran "lliures" de fer el seu servei ordinari al cos per prestar-lo "íntegrament" al grup sanitari dedicat a reforçar l'atenció pel coronavirus. La direcció general va explicar als bombers que "la previsió és que el personal al grup sanitari no podrà prestar-ne al grup de salvament i rescat".

En paral·lel, el cos de Bombers també treballarà en la desinfecció d'instal·lacions, en el muntatge d'infraestructures temporals (com els hospitals de campanya) i en la gestió de les víctimes provocades pel covid-19. Els últims dies, els bombers han participat en la construcció de l'hospital temporal del Vallès, l'habilitació de nous espais sanitaris a Igualada i el muntatge de l'hospital a la Fira de Barcelona. "Donem suport en la instal·lació i el muntatge de llits, panells i altres elements", ha explicat Borrell. A Sabadell també han participat en la desinfecció d'un hotel que ara allotja malalts.

"Un sobreesforç" liderat per Salut

El cos assumeix totes aquestes tasques sense deixar de garantir els serveis que presta normalment. "Es farà un sobreesforç per contribuir en l'ajuda per fer front al covid-19, sempre de comú acord amb el departament de Salut, que és qui liderarà les tasques dels Bombers", ha dit Buch. Ara per ara, el cos de Bombers té 206 efectius afectats o aïllats pel coronavirus. Tot i això, Borrell ha precisat que "els parcs i les sales funcionen sense incidències remarcables".

L'anunci de la conselleria arriba després que diversos sindicats dels Bombers, entre els quals hi ha Intersindical-CSC i CATAC, demanessin poder "redoblar esforços" per lluitar contra el covid-19. En un comunicat, els bombers –funcionaris i voluntaris– deien que el seu potencial "pot aportar molt més" per ajudar a combatre la pandèmia. Per això reclamaven a la direcció general de Bombers que permetés, als que ho volguessin, redoblar esforços readaptant les guàrdies i destinant-hi els mitjans necessaris per fer front a la crisi sanitària sense que això perjudiqués la resposta a les emergències diàries.

stats