Societat 15/05/2020

Madrid es queda a la fase 0 i ho considera un “atac polític” de Pedro Sánchez

Díaz Ayuso es planteja emprendre mesures legals

Marina Romero
3 min
Vista exterior de l'hospital Universitari de Torrejón (Madrid), on aquest dijous 27 de febrer dos nous pacients han donat positiu en coronavirus, sense haver viatjat a cap païs de risc

MadridA partir de dilluns el 30% de la població espanyola, 14 milions de persones, seguiran a la fase 0 de la desescalada. Part d'aquests ciutadans seran els de Madrid, tot i la insistència de la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, que veia la comunitat preparada per canviar de fase.

Tan bon punt ha conegut la notícia, la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha fet una piulada en què lamenta la decisió i defensa que Madrid estava preparada per passar de fase perquè "no és la regió de l'Estat que té un percentatge més alt de contagis". La presidenta de la comunitat ha criticat que aquesta decisió suposi, a més, "una ruïna per al comerç" i provoqui que "cada setmana es perdin al voltant de 18.000 llocs de treball".

Una estona més tard, i en un comunicat, Ayuso ha assegurat que es tracta "d'un atac polític a la comunitat", que forma part "de la campanya inacceptable que està fent l'executiu espanyol sobre el govern madrileny". Per aquest motiu la presidenta de la comunitat demana a Sanitat un informe per escrit que exposi els criteris objectius que han portat a denegar el canvi de fase que sol·licitaven. En cas que no el rebin, diu Ayuso, "engegaran les mesures legals necessàries per defensar els drets dels ciutadans de Madrid".

Simón diu que un rebrot a Madrid podria afectar tot Espanya

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha recordat que la part més dura de l'epidèmia s'ha viscut a Madrid i, malgrat que l'evolució és favorable, "encara és la comunitat que suma més casos". Simón ha detallat que Madrid té unes característiques particulars, "amb connexions amb tot Espanya i Europa, que fan necessari mantenir la prudència".

A més, també ha explicat que aquesta comunitat no ha pogut fer els esforços de detecció de casos que sí que han fet altres comunitats i, per tant, "hi ha molts possibles casos de coronavirus que encara s'han de controlar". Davant de la insistència de les preguntes dels periodistes, Simón ha estat clar i ha subratllat que "un rebrot a Madrid acabaria afectant tot Espanya".

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha evitat respondre als retrets del govern madrileny i ha subratllat que les decisions es prenen sempre seguint criteris científics: "Els criteris quantitatius i qualitatius que tenim ens fan ser prudents a la Comunitat de Madrid. Encara hem d'esperar un temps". Illa ha explicat que el govern espanyol segueix una relació cordial i fluïda amb totes les comunitats, "també amb Madrid", i que aquesta tarda ha transmès la decisió al conseller de Salut d'aquesta comunitat.

Malgrat la decisió del govern espanyol de no autoritzar el canvi de fase, Madrid veurà flexibilitzades algunes de les restriccions, seguint la mateixa pauta d'una fase zero més laxa que també entrarà en vigor a l'àrea de Barcelona el dilluns que ve. Entre els canvis respecte a la situació actual destaca el que té a veure amb el comerç minorista, que podrà obrir sense cita prèvia però amb horaris especials per a les persones més grans de 65 anys. A banda, s'obriran algunes activitats culturals de manera controlada, com les visites als museus i els préstecs de llibres a les biblioteques. A més, es podran reactivar els serveis socials, podran obrir els centres d'alt rendiment i es podran fer vetlles amb l'assistència de 10 persones. Els llocs de culte podran obrir amb un terç de l'aforament. El que seguirà prohibit en aquesta fase seran l'obertura de les terrasses dels bars i les reunions socials.

Les capitals de Castella i Lleó, també en fase 0

Les 9 capitals d'aquesta comunitat es mantenen en fase 0, una decisió que s'explica per les males dades epidemiològiques que registra aquest territori. Les 42 zones sanitàries que es proposaven passen de fase i se sumen a les 26 ja aprovades. La localitat més poblada que passa a la fase 1 és Ponferrada, a Lleó.

Canvien de fase

A partir de dilluns el 70% de la població espanyola es trobarà ja en aquesta etapa de la desescalada que viuran 32 milions de persones, i 45 mil ciutadans es trobaran ja a la fase 2.

Màlaga i Granada, a la fase 1

Andalusia ja tenia 6 províncies a la fase 1. Ara s'hi sumen Màlaga i Granada, un fet que va ser rebutjat la setmana passada per Sanitat després que la Junta d'Andalusia presentés dos documents diferents, un d'ells fora de termini, i sense signatura en els dos casos.

Tota Castella-la Manxa, a la fase 1

El govern d'Emiliano García-Page, va demanar el canvi per a les úniques províncies que encara quedaven en fase 0, Albacete, Toledo i Ciudad Real. D'aquesta manera, tota Castella-la Manxa entrarà a la mateixa fase a partir de dilluns.

Tres illes de les Canàries a la fase 2

Les Canàries ja tenien tres illes que havien passat a la fase 1. Són El Hierro, La Gomera i La Graciosa, que ara viuran la fase 2.

stats