Societat 27/05/2020

Sanitat informa de 39 morts per coronavirus a Espanya l'última setmana, tot i que el total només augmenta en 1

El ministeri també registra 231 contagis nous, que eleven la xifra fins a 236.769

Mireia Esteve
3 min
Una infermera en una UCI del Clínic durant la crisi del covid-19.

BarcelonaEl ministeri de Sanitat ha notificat 39 defuncions en els últims 7 dies, però en el còmput total només n'ha sumat una més que ahir i, per tant, la xifra passa a ser de 27.118. Sanitat continua fent canvis en l'informe de dades i aquest dimecres només ha sumat les víctimes mortals que els han notificat amb data de defunció de les últimes 24 hores. En aquest cas ha sigut una defunció de Canàries. El ministeri també indica en el seu informe que el total de víctimes mortals passarà a actualitzar-lo setmanalment. D'aquesta manera, diu, evita les variacions dels últims dos dies en el total de víctimes. Dilluns, per exemple, en van restar gairebé 2.000, i aquest dimarts n'hi van sumar més de 200. "Com que hauríem de fer aquestes modificacions cada dia, el més convenient és que només s'afegeixin els nous notificats amb data del dia anterior", ha defensat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

De fet, ha justificat aquest canvi de criteri com una manera de donar informació de "més qualitat". "Si volem dades sortides del forn hem d'entendre que no seran de tanta qualitat", ha afirmat. Així, considera que en el moment en què ens trobem de l'epidèmia era possible fer una "petita parada i millorar aquesta qualitat en les dades encara que sigui a costa de la rapidesa de donar la informació". D'aquesta manera, Simón ha confirmat que la dada acumulada de defuncions la donaran setmanalment un cop tinguin "la sèrie ben neta".

Fins ara, ha recordat, havien fet desaparèixer víctimes mortals que s'havien comptabilitzat tot i no tenir una prova confirmatòria. "Nosaltres donem dades amb prova confirmada", ha reiterat. De tota manera, ha admès que hi pot haver persones que hagin mort per covid-19 sense que prèviament se'ls hagués fet cap test, però el ministeri no les comptabilitza.

Segons l'informe d'avui, a tot l'Estat hi ha un total de 236.259 persones que han donat positiu per coronavirus des que ha començat la pandèmia, 231 de les quals ho han fet en les últimes 24 hores, una xifra lleugerament superior a la d'aquest dimarts (194) i dels quals 93 provenen de Catalunya. La Generalitat avui ja ha notificat les dades de Barcelona (ahir no les va enviar) i, tot i això, la xifra total ha baixat respecte a ahir (115). A tot l'Estat, en els últims 7 dies s'han notificat 3.007 contagis, dels quals 199 havien iniciat símptomes durant l'última setmana.

Simón ha insistit que l'evolució de l'epidèmia és favorable i que els "focus concrets" que s'han detectat en algunes províncies com Lleida s'estan "controlant correctament". Ara bé, sí que ha advertit que no es pot abaixar la guàrdia perquè un sol brot "podria ser l'inici d'una altra epidèmia". "En qualsevol moment podríem tenir un brot no detectat que ens generi una onada epidèmica", ha advertit. Per això, ha tornat a demanar prudència a la ciutadania a l'hora de sortir de casa.

Tests als turistes que arribin?

D'altra banda, Fernando Simón també ha explicat que no està gaire a favor que es facin tests a tots els turistes que arribin a Espanya. "No poden servir com a escut de protecció", ha afirmat. Considera que un test negatiu, per exemple, no implica que aquesta persona no porti el virus (en referència als tests ràpids). A més, ha recordat que el test més fiable és la PCR, però comporta un cert temps saber-ne el resultat. "Què fem amb les persones que arribin mentre esperen els resultats?", s'ha preguntat. "És una opció complicada de defensar, d'executar i d'entendre els resultats", ha afegit, tot i que ha admès que és una opció que s'ha discutit en el govern.

En canvi, sí que creu que una opció per garantir la mobilitat internacional és analitzar la "probabilitat de transmissió en els punts d'origen". Si la probabilitat és alta, una opció seria controlar l'arribada de turistes d'aquests països d'origen, però no ha explicat com. Sigui com sigui, Simón ha dit que aquest dijous s'han de reunir amb diferents representants europeus per abordar aquesta qüestió.

stats