Societat 05/05/2020

Creix lleugerament el nombre de morts per coronavirus a tot l'Estat: 185 en les últimes 24 hores

En total, la xifra de defuncions s'eleva fins a les 25.613 des que ha començat la pandèmia

Mireia Esteve
3 min
Professionals sanitaris treballant en una unitat d'UCI de l'Hospital del Mar amb pacients amb covid-19.

BarcelonaLleuger repunt de víctimes mortals per coronavirus. El govern espanyol xifra en 185 les persones mortes per covid-19 en les últimes 24 hores, una dada que eleva el total de víctimes fins a les 25.613. El nombre de contagis també creix i se situa en 219.329, 867 més que aquest dilluns. Tot i que en els dos casos les xifres suposen un repunt respecte a les anteriors, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha emmarcat aquest petit augment en els casos acumulats del cap de setmana i que s'han anat notificant entre ahir i avui.

Els casos positius s'incrementen respecte a aquest dilluns, tot i que es mantenen per sota dels 1.000 casos diaris. De tota manera, la diferència entre les xifres totals aportades pel ministeri ahir i avui no quadra amb els 867 casos notificats, i això torna a explicar-se, segons Simón, per les correccions que estan fent algunes comunitats com Madrid o Catalunya. De fet, segons el govern espanyol, Catalunya ha tingut gairebé la meitat de contagis del total de l'Estat en les últimes hores (405, tot i que la xifra no és la mateixa que ahir va notificar la Generalitat: 394), però el portaveu de Sanitat no ha volgut donar-hi importància i ha assegurat que es tracta de retards en les notificacions que "a poc a poc Catalunya anirà corregint".

Pel que fa a les persones que ja han superat la malaltia, el ministeri de Sanitat n'ha notificat 2.143 en les últimes 24 hores i, en total, ja hi ha 123.486 persones curades. Aquest dimecres, a la xifra de curats, a banda de les altes hospitalàries, el ministeri hi ha afegit també les proves d'anticossos que s'han fet. D'aquesta manera, s'han comptabilitzat els pacients que han estat infectats en algun moment (sense poder precisar quan) i que ara ja han superat el virus.

Detecció precoç a partir de l'11 de maig

Simón ha insistit que l'atenció primària tindrà un paper fonamental de cara a la detecció precoç, que el govern espanyol vol intensificar la setmana que ve, i també ha reiterat que esperen que el temps de resposta de les proves diagnòstiques (des que es detecten els símptomes fins que es notifiquen) sigui d'entre 24 i 48 hores. "Si podem aïllar immediatament les persones que iniciïn símptomes, reduïm el risc de transmissió", ha insistit Simón. Així, ha assegurat que el sistema "reactiu" per detectar de forma precoç els casos de coronavirus amb què estan treballant les comunitats autònomes s'hauria d'aplicar a partir del dilluns 11 de maig, quan molts territoris està previst que entrin a la fase 1. Precisament, sobre aquesta qüestió, Simón ha dit que els territoris que presentin la sol·licitud per canviar de fase dijous (el límit és dimecres en principi) també l'analitzaran. Més tard no.

Ara bé, de cara a la desescalada, el director del comitè tècnic ha assegurat que, a banda dels tests, també és fonamental "eliminar els contactes de risc". I en aquest sentit ha recordat que les mesures més eficaces per aconseguir-ho són mantenir les distàncies de seguretat, la higiene de mans i també respiratòria, i evitar contactes que puguin suposar la transmissió de la malaltia. Simón creu que, amb la incertesa sobre quan arribarà una vacuna, no es pot "plantejar l'estratègia de control de la malaltia amb l'esperança d'una vacuna", sinó que cal ser "prudents", ha dit, i aprofundir en les polítiques que ja s'estan aplicant per contenir l'epidèmia.

stats