Societat 08/04/2020

Retencions a les sortides de Madrid després d'incrementar-se els controls policials per l'estat d'alarma

Interior diu que no han detectat un augment significatiu dels desplaçaments per l'operació sortida

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Vista d'una cua a Madrid aquest dimecres durant un control de trànsit.

MadridLes carreteres de Madrid han viscut aquest dimecres una situació inèdita en les últimes tres setmanes: retencions. S'han pogut observar cues en algunes de les principals vies de sortida de la capital espanyola tant a primera hora del matí com a primera hora de la tarda, segons les imatges captades per les càmeres de la direcció general de Trànsit (DGT). Des de la DGT, però, asseguren que és degut a l'increment dels controls policials per evitar desplaçaments durant el pont de Setmana Santa, en plena aplicació de l'estat d'alarma.

L'Ajuntament de Madrid ha informat que durant tot el pont s'instal·laran un total de 180 controls policials. A nivell estatal, la Guàrdia Civil, que té les competències de trànsit, ha establert 150 controls, a més dels mòbils. Les multes que s'imposen no són de trànsit sinó en aplicació de la llei de seguretat ciutadana.

Retencions a les sortides de Madrid després d'incrementar-se els controls policials per l'estat d'alarma

Segons assenyala a l'ARA un portaveu de la DGT, les retencions han tingut lloc en punts on l'any passat, durant l'operació sortida de Setmana Santa, no hi havia cues. Puntualitza que s'estan efectuant de manera "massiva" controls per evitar desplaçaments a segones residències i que només es deixa un carril per a la circulació, fet que ha produït retencions de fins a dos quilòmetres. "En línies generals ha passat un cotxe cada mitja hora", assenyala el portaveu per explicar la situació generalitzada a les carreteres de la capital espanyola.

Fonts d'Interior també apunten el mateix. Assenyalen que "no s'està detectant un augment significatiu dels desplaçaments ni de les sortides de les grans ciutats", així com tampoc de "suposats desplaçaments a segones residències". Afegeixen, a més, que avui es continua amb una reducció del 80% als accessos i sortides de les grans ciutats. A les cinc de la tarda, però, hi havia fins a dos kilòmetres de cua per sortir direcció a la Corunya, a la A-6, i un quilòmetre a l'A-5 direcció Badajoz.

En les imatges de la DGT es veu com la policia restringeix el trànsit i controla el pas dels cotxes per un únic carril o dos, però gairebé no atura cap vehicle. Les mateixes fonts d'Interior asseguren que s'està demanant la declaració responsable a cada conductor però que es deixen passar camions i furgonetes.

Però a efectes pràctics aquest dimecres s'han pogut veure més moviments als carrers de la capital espanyola, en la línia de la situació a Barcelona. La intensitat del trànsit en hora punta ha pujat fora de l'M-30 –les rondes de Madrid– un 5,8% respecte a la setmana passada i ha baixat un 72,9% en comparació a qualsevol dia normal, segons informa l'agència Efe. Un percentatge que no arriba a l'objectiu de reducció de la mobilitat del 85% que es va marcar el govern espanyol per a l'etapa d'enduriment de l'estat d'alarma, que venç aquest cap de setmana.

Més viatgers en AVE

El repunt en els desplaçaments també s'ha notat als trens. El nombre de viatgers comptabilitzat als trens AVE i de llarga distància que tenen permesa la circulació va repuntar dimarts fins a sumar 1.300 seients enfront dels 1.000 de dies anteriors. Amb tot, es tracta de xifres ínfimes comparades amb les habituals –fins a 89.000 viatgers en un dia normal–. El govern espanyol ha fet una crida a "mantenir la disciplina i limitar al màxim els desplaçaments" després del lleu repunt del trànsit de cotxes particulars. "És una lleugera pujada d'un dia que no marca tendència, però que observem i davant la quan recordem i recalquem la importància de mantenir l'alerta i reduir la mobilitat al mínim", ha dit la secretària general de Transports, María José Rallo.

Cues als supermercats

Es dona la circumstància que el pont de Setmana Santa comença abans a Madrid que a Catalunya. Demà, Dijous Sant, ja és festiu, i aquest matí es podien veure cues de fins a cinquanta persones en alguns supermercats. L'executiu de Pedro Sánchez ja va advertir de la necessitat de planificar amb temps les compres del pont per evitar aglomeracions, però al mercat de Santa María de la Cabeza, al barri de Palos de Moguer –situat a 15 minuts a peu de l'estació d'Atocha–, hi havia la densitat habitual d'un dissabte. Cúmuls de deu persones per parada que intentaven respectar com podien la distància de seguretat. Les cues dels supermercats, de fet, s'arribaven a ajuntar amb les de les fruiteries i els quioscos.

stats