Societat 09/06/2020

Catalunya registra cinc morts més per coronavirus en el còmput total, i 171 nous positius

Baixen els pacients a l'UCI: avui n'hi ha 117, tres menys que ahir

Nuria García
2 min
L’UCI de la planta 4 de l’Hospital Clínic de Barcelona, dimecres al migdia en plena activitat.

BarcelonaEl nombre de morts per coronavirus ha augmentat aquest dimarts en cinc i la xifra total arriba a 12.408 defuncions amb covid-19 o com a casos sospitosos registrades per les funeràries des del començament de la pandèmia. D’aquestes morts, 6.770 han estat en un centre hospitalari o sociosanitari, 4.066 en una residència i 786 al domicili. Els casos restants són no classificables per falta d’informació.

Com passa des de fa alguns dies, les dades de l'actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara. Aquest dimarts Salut ha notificat cinc morts més vinculades amb el coronavirus, però només una correspon a les últimes 24 hores. Així doncs, per data de defunció, les restants correspondrien a dies anteriors. Fonts de la conselleria recorden que hi pot haver retards en les notificacions i que hi podria haver víctimes atribuïbles a les últimes 24 hores que encara no s'han notificat. L'última setmana (des del dimarts 2 de juny fins al dilluns 8) s'han notificat 55 defuncions per coronavirus a Catalunya.

Pel que fa als contagis, la xifra s'enfila fins a 68.670 casos positius, una dada que suposa un increment de 171 casos en el còmput total català, si bé tan sols s'han registrat 23 positius en les últimes 24 hores. La variació entre l'increment total (+171 casos) i que només 23 corresponguin a les últimes 24 hores s'explica perquè el departament de Salut també aporta una retrospectiva dels casos que, malgrat que poden ser notificats recentment atès que es fan més proves, tests i estudis, es poden correspondre amb contagis de ja fa dies, i per això els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis.

A la xifra total de 68.670 contagiats confirmats, 63.038 s'han pogut acreditar mitjançant una PCR positiva o han sigut confirmats epidemiològicament (que vol dir que, malgrat que no han passat una PCR, sí que tenen un diagnòstic compatible amb el covid-19, se'ls ha fet una radiografia i s'ha acreditat que han estat en contacte amb un altre positiu). Els detectats amb aquests mètodes són els que es poden distribuir majoritàriament al llarg de la sèrie per dies. Però Salut també continua detectant casos mitjançant tests d'anticossos o proves Elisa (assaig d'immunoabsorció lligat a enzims), que acrediten que s'ha passat la malaltia però és difícil saber quan va ser el contagi, sobretot en els casos asimptomàtics.

Baixen els pacients ingressats a cures intensives

Pel que fa a les persones ingressades a l'UCI, actualment n'hi ha 117, tres menys que ahir. Des de l'inici de la pandèmia han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.096 persones i s’han comptabilitzat un total de 38.687 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. En les últimes 24 hores, 88 persones han rebut l'alta.

Pel que fa a les residències de gent gran, 14.137 persones han estat confirmades com a positives de coronavirus. Finalment, fins a aquest dimarts 1.362 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació de ser positius de coronavirus.

stats