PANDÈMIA
Societat 07/12/2020

Salut desaconsella fer-se un test ràpid "com a passaport" als dinars de Nadal

Crida per mantenir les mesures d'higiene també en la intimitat per evitar rebrots en les festes

Marta Rodríguez Carrera / Mariona Ferrer I Fornells
4 min

Barcelona / MadridEl millor antídot per passar un Nadal segur és seguir fil per randa les mesures i les restriccions contra el coronavirus. És el consell repetit per les autoritats sanitàries, que desaconsellen l’ús de les proves ràpides com a “passaport” per anar amb tranquil·litat a un àpat familiar durant les festes. Fins i tot quan el resultat és negatiu, el risc de contagi hi és perquè els tests poden donar el que s’anomena falsos negatius o es pot haver fet a l’inici del període d’incubació de la infecció i, per tant, la càrrega viral és indetectable i es pot activar posteriorment. En qualsevol cas, la confirmació final sempre ha de ser a través de les PCR, més fiables, i en cas de ser contacte estret s’ha de passar la quarantena preceptiva de 10 dies. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que en diferents rodes de premsa han coincidit a l’hora d’alertar dels riscos de confiar en aquests tests, han repetit els missatges de “precaució” i “prudència” per a la celebració de les festes en plena pandèmia.

Actualment hi ha dos tipus de diagnòstic ràpid. D'una banda, els tests serològics, que s’han posat a la venda aquest dilluns a les farmàcies amb recepta mèdica. A través d’una petita mostra de sang, es pot saber si la persona té anticossos, és a dir, si en algun moment s’ha encomanat. Illa ha alertat que sotmetre’s a aquest test no és una garantia sine qua non de no contagiar o no contagiar-se, i ha demanat “prudència” perquè es tracta d’unes proves que en cas que donin positiu és necessari dirigir-se a un centre de salut per fer-se una PCR de confirmació.

Els altres test que també s’han desaconsellat per descartar contagis són els tests d’antígens, que amb mostres del nas i la gola donen resultats en 20 minuts i indiquen si la infecció està activa. El problema és que són més fiables quan ja hi ha símptomes, així que pot ser que descartin una persona contagiada que encara estigui en fase inicial. “El test d’antígens és un gran instrument diagnòstic però s’ha de saber utilitzar”, ha emfatitzat Ramentol per desanimar-ne l’ús com a “passaport” per a un Nadal segur. Per contra, el número dos de Salut ha subratllat que cal mantenir “el nivell d’alerta i de conscienciació” de la ciutadania, així com continuar amb les “mesures de protecció individual i col·lectiva” com el millor antídot per evitar contagis.

Campanya institucional

Amb una Rt (la velocitat de propagació) fregant aquest dilluns l'1 –0,99–, i amb un lleu augment de la xifra d'ingressos hospitalaris, Ramentol ha assegurat que no caldrà anar enrere en el pla de desescalada i establir més restriccions, com ara un nou tancament de la restauració. El secretari de Salut també ha afirmat que amb les dades actuals es podran mantenir les mesures de màxim 10 comensals de dues bombolles de convivència diferents i el retard en l'horari de tocs de queda nocturns, però ha insistit que si hi ha "un gir de guió" el seu departament està "predisposat al canvi" en funció de l'evolució de la incidència de les infeccions.

Però més enllà de la possibilitat de més restriccions, Sanitat i Salut han demanat seny en les trobades familiars. "No podem posar un policia a cada casa però no fa falta", ha il·lustrat Illa, en la presentació de la campanya estatal de sensibilització de cara al primer Nadal pandèmic. El govern espanyol mantindrà controls aleatoris pel que fa a la mobilitat aquestes festes –com ja s'està fent durant el pont de la Immaculada–, però confia que siguin les famílies les que obliguin al compliment de les restriccions que han establert les comunitats autònomes. En termes similars s'ha expressat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per denunciar els incompliments de les restriccions, com per exemple la festa de matinada amb 14 persones al soterrani d'un local de Sant Cugat del Vallès o una festa d'aniversari a Collbató amb una vintena de persones, que han estat denunciades: "A la policia la pots enganyar, al virus no". Entre diumenge a la nit i aquest matí, les policies locals i els Mossos d'Esquadra han interposat fins a 179 denúncies.

Sota el lema "El millor regal és cuidar-nos", el ministeri de Sanitat ha publicat un espot en què es veu una família complint amb totes les mesures de seguretat de cara al sopar de la nit de Nadal: rentar-se les mans amb aigua i sabó, ventilar espais tancats, observar la distància de seguretat –les dues unitats familiars mengen amb la porta del replà oberta, sense barrejar-se–, i fer servir mascareta sempre que sigui possible. Illa creu que les mesures que hi ha sobre la taula "ja són molt dràstiques" i ha considerat que no és el moment d'obrir el debat d'ampliar-les. En aquest sentit, ha recordat que amb les comunitats van acordar "no moure's de la pròpia comunitat autònoma" excepte en el cas de reagrupaments familiars o de persones pròximes.

Persones pròximes

El ministre no ha volgut entrar en la lletra petita de què són exactament les "persones pròximes", el terme allegados en castellà que recull l'acord del Consell Interterritorial de Salut per posar excepció a la mobilitat entre comunitats autònomes aquestes festes, i ha confiat en tot moment en la responsabilitat personal. A tall d'exemple, ha recordat el cas d'un autobús a Santander en què els viatgers es van negar a començar el trajecte si un dels passatgers no duia mascareta i al final van trucar a les autoritats perquè se l'emportessin. "La gran arma perquè es duguin a terme les restriccions és la conscienciació que amb el covid-19 no s'hi juga. Perquè el no compliment de les mesures per part d'un ciutadà afecta la resta", ha assenyalat.

El ministeri de Sanitat té previst decidir durant aquesta setmana si al final permetrà a les farmàcies que facin tests d'antígens, l'eina que últimament està resultant més eficaç per controlar els contagis perquè són molt més ràpids i barats que les PCR. Quan li han preguntat per aquest assumpte, Illa ha respost que estan estudiant les propostes que han fet diferents comunitats, encapçalades per la Comunitat de Madrid, i que, després d'haver demanat diferents informes, espera "poder prendre una decisió aquesta setmana si és possible". Mentrestant, la Generalitat aposta per reforçar l'estratègia de la recerca activa de nous casos, amb la insistència de fer més cribatges massius i el rastreig de contactes.

Tres quartes parts dels contactes estrets compleixen la quarantena

El 73% dels contactes estrets de casos positius segueixen les restriccions de quarantena indicades per les autoritats de Salut, cosa que suposa gairebé 10 punts percentuals més que les dades de compliment del mes d'octubre, segons ha informat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que ha assegurat que totes les persones que es diagnostiquen avui "reben una trucada el mateix dia per poder perfilar les cadenes de contagi". Amb tot, un 43% dels positius desconeixen on s'han encomanat de coronavirus. La conselleria ha explicat que la seva estratègia continua sent els cribatges massius i el reforç per identificar els contactes com més aviat millor per tallar les cadenes de transmissió.

stats