Societat 06/04/2020

Les residències apugen el to i insten els governs a prendre el "control sanitari" dels geriàtrics

El sector exigeix una atenció sanitària igualitària per a la gent gran

Natàlia Vila
3 min
Una familiar enviant un petó a través del vidre de la residència Prat, de Tona, que la setmana passada ja va demanar la intervenció de la Generalitat

Barcelona"Durant més d'un mes hem vist com l'epidèmia avançava segant vides i deixant en una situació crítica moltes residències. Reclamem ajuda amb fermesa per tenir els recursos necessaris per poder protegir les nostres persones grans i els nostres professionals". Així de contundent s'ha mostrat la presidenta del Cercle d'Atenció a les Persones (CEAPs) i l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, aquest dilluns al matí. A través de la lectura d'un manifest, les patronals d'aquest sector s'han unit per "exigir" al ministeri de Sanitat i a les comunitats autònomes "que autoritats sanitàries prenguin el control efectiu dels centres i facilitin els equips de protecció necessaris", per tal que els residents tinguin una bona atenció.

Pascual ha exigit que els usuaris i els professionals tinguin, d'una vegada per totes, accés immediat als tests de diagnòstic per garantir la salut i prendre les mesures adequades. També han criticat la manera com la Generalitat està fent el recompte de casos als geriàtrics i han demanat "que s'implementi un mecanisme de recollida d'informació únic i eficient". "Ara el que estan creant és molta confusió, ineficàcia i esgotament del personal", ha insistit Pascual.

La patronal, doncs, ha elevat aquesta setmana el to del seu discurs i ha fet una crida d'auxili perquè es medicalitzin els centres i es dotin dels professionals sanitaris titulats que faci falta per garantir la salut dels avis interns als seus centres. Les residències estan concebudes com a "llar" i, per tant, no tenen els recursos sanitaris necessaris per fer front a tots els brots que s'estan detectant.

"El ministeri de Sanitat hauria d'enviar-hi professionals sanitaris, analitzar la situació específica de cada residència, fer la prova de diagnòstic del covid-19 a tothom i derivar als hospitals els pacients que ho necessitin", ha reclamat Pascual.

Discriminació del sistema sanitari als més grans

Des del CEAPs, que aglutina més de 180.000 places de residència a tot l'Estat, han acusat directament el sistema sanitari de "discriminar la gent gran" perquè "no se'ls aplica el procediment habitual per a la resta de la gent davant de la presència del covid-19 i, encara que ho necessitin, no se'ls deriva a hospitals, almenys això no passa en la totalitat dels casos", ha assegurat Pascual.

Pascual ha subratllat que "les persones grans són ciutadans de ple dret" i mereixen estar ben atesos amb els serveis sanitaris incorporats en els centres residencials: "No és una crisi social. És una crisi sanitària i es resol amb professionals sanitaris". Per això, la patronal ha exigit que els protocols s'apliquin a tothom igual "tal com diu la llei".

"Si nosaltres detectem febre i tos o símptomes compatibles amb el coronavirus avisem a Sanitat, als serveis socials o a l'administració que correspongui en funció del tipus de residència, i si el cas és greu truquem al 061", ha explicat Pascual, que ha afegit: "En alguns casos triguen hores a arribar i en d'altres fins a dos i tres dies". "La majoria de residències no tenen equipaments per facilitar l'oxigen, tot i que fa molt que els reclamem, i encara no han arribat", ha lamentat també.

"El material arriba amb comptagotes"

Pel que fa als test de detecció del coronavirus i al material de protecció "promès pels governs", Pascual s'ha queixat que "continuen arribant amb comptagotes". Per això, la patronal també posa en qüestió les dades de l'administració: "Em pregunto com fan les dades si a la majoria dels residents no se'ls ha fet cap test", ha etzibat.

També ha demanat la creació d'un circuit per atendre els professionals que "tot i estar de baixa per contacte encara no els ha fet el test i no saben si són positius o no". Així mateix, Pascual ha tornat a alertar de la manca d'equips de protecció individual (EPI), fet que ha provocat que molts professionals hagin hagut de fer-se'n de propis "amb bosses d'escombraries" i "mascaretes fetes de forma manual", en males condicions.

stats