Catalunya mantindrà les restriccions actuals per Setmana Santa

La mobilitat se situa en valors similars a la de finals d’estiu i els contagis creixen

4 min
El Govern preveu tornar a relaxar les restriccions en la restauració i l’esport

BarcelonaLes restriccions del covid no canviaran per Setmana Santa a Catalunya. Els departaments de Salut i Interior, en el marc del Procicat, han decidit continuar amb les mesures actuals fins al 9 d’abril. Les dades epidemiològiques no acompanyen per flexibilitzar la mobilitat –només es permet desplaçar-se entre comarques amb una única bombolla de convivència– i es descarta donar més marge a les activitats, com ara endarrerir el toc de queda a les 23 h –es manté a les 22 h– o autoritzar la franja de sopars als bars i restaurants. El motiu és que Catalunya ha entrat en un escenari de “transició” i ha superat la fase d’estancament: ha començat un “tímid creixement” dels contagis diaris, amb prop de 1.115 positius, segons el secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol. La setmana passada hi havia 1.050 casos diaris de mitjana.

Entre els arguments per evitar donar més aire a la població hi ha l’augment de la mobilitat el cap de setmana passat, el primer en què es podia circular entre comarques amb el mateix grup bombolla. Els desplaçaments es van situar en valors similars als de finals d’estiu, quan no hi havia cap limitació de mobilitat –tampoc hi havia restriccions entre territoris de l’Estat–. Ramentol ha recordat que, com més desplaçaments hi hagi, més s’incrementarà el risc de trobades entre més d’una bombolla de convivència. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que la previsió és que surtin entre 440.000 i 500.000 vehicles de l’àrea metropolitana de Barcelona entre divendres i dissabte davant el primer cap de setmana d’aquesta Setmana Santa.

L’altre senyal d’alerta per evitar avançar cap a una nova desescalada és l’estancament a les UCI. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avisat que les autoritats esperaven que els ingressos a les UCI continuessin baixant els últims dies. Però, en canvi, aquesta davallada no s’està produint. Les xifres estan estancades o fins i tot repunten lleugerament. “Analitzarem bé aquest fenomen”, ha assegurat. També Ramentol ha apuntat que les dades no denoten “una tendència clara de descens”: “És una situació que ens preocupa, perquè no té una correlació amb els contagis diaris o els ingressos a les plantes convencionals”, ha exposat.

Més temps a les UCI

En aquest sentit, Argimon ha assenyalat que durant la tercera onada l’estada a les UCI ha augmentat dos dies i mig respecte a la segona onada, alhora que ha crescut l’edat dels malalts, dels 63 als 65 anys. També s’estan fent més traqueotomies, ha precisat. Sobre el fet que la variant britànica hagi pogut causar aquest canvi en els pacients crítics, Argimon ha admès que “podria ser” però ha afegit que encara no s’atreveix a plantejar aquesta hipòtesi.

Sàmper ha recordat que durant la Setmana Santa, tal com ha establert el govern espanyol, es redueix el nombre de persones a les trobades: un màxim de sis persones a l’aire lliure i quatre als espais tancats –només poden ser més si són de la mateixa bombolla de convivència–. Les restriccions que s’han aprovat al Procicat s’allargaran 12 dies i no 15: acabaran el divendres 9 d’abril, sense incloure el cap de setmana següent, perquè així coincideixen amb els dies en què estan vigents les mesures anticovid que ha fixat l’Estat per Setmana Santa.

L’únic canvi que s’ha anunciat en les restriccions és que podran obrir les fires i atraccions no permanents –que es desmunten–, que fins ara estaven prohibides. Pel que fa a la mobilitat, després que el cap de setmana anterior els Mossos denunciessin un autocar que havia sortit de Barcelona per anar a esquiar a Port del Compte, ara es permet que els busos privats transportin diversos grups bombolla, igual que al transport públic. Sàmper ha fet una crida a la prudència als conductors i ha alertat que les últimes hores han mort dues persones a les carreteres catalanes de col·lectius vulnerables. De les 17 víctimes d’aquest any, 14 són “fràgils”: nou motoristes, dos ciclistes i tres vianants. Aquest dijous al vespre, però, la xifra de víctimes mortals s'ha elevat a 18 després que un menor d'edat hagi mort en un accident de trànsit que ha tingut lloc a la carretera C-1412a, al seu pas per Sanaüja (Segarra). Tres persones més, una de les quals un menor d'edat, també han resultat ferides en aquest xoc.

"Les dades comencen a ser preocupants"

Davant el repunt d’infeccions a les portes de la Setmana Santa, el govern espanyol insisteix a demanar prudència i responsabilitat per limitar els moviments i els contactes socials en els pròxims dies. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, no ha assenyalat cap comunitat autònoma, però ha advertit que la incidència està augmentant a algunes. "Si aquesta evolució continua, poden produir-se increments més aguts de la incidència. Les dades comencen a ser preocupants", ha dit aquest dijous en una intervenció al Congrés dels Diputats.

La titular de Sanitat també ha avançat que segons els estudis preliminars que ha fet el Centre Nacional d’Epidemiologia, les vacunes han reduït les infeccions entre un 82% i un 88% una setmana després d’administrar-se la segona dosi. La immunització, que ha arribat gairebé el 100% de les residències de la tercera edat i dels seus treballadors a tot l’Estat, ha disminuït un 77% les hospitalitzacions i un 87% la mortalitat en hospitals i residències.

stats