PANDÈMIA
Societat 03/01/2021

La falta de neveres i la inacció els festius frena el ritme de vacunació

Salut vacuna en una setmana només el 13% de la població que havia previst

Marta Rodríguez Carrera
4 min
Josefa-Perez-primera-catalana-covid-19_2589351161_76517812_735x254

BarcelonaProblemes logístics aliens, un calendari amb festius i falta de neveres adequades per mantenir la temperatura de la vacuna són les justificacions en què s’escuda el departament de Salut per explicar el baix ritme d’immunització a les residències geriàtriques. En aquesta primera setmana de campanya des que es va posar la primera injecció a Josefa Pérez, resident d’un centre de l’Hospitalet, només s’han vacunat 7.744 persones de les 60.000 previstes, és a dir, el 12,9%, una xifra insuficient per complir l’objectiu que 104.000 persones –entre residents i personal de geriàtrics– rebin la primera dosi en les pròximes tres setmanes perquè, si tot va bé, la segona i última estigui subministrada a finals de febrer i la immunitat sigui efectiva a mitjans de març.

No és que sigui un problema de disponibilitat de dosis, perquè tot i que van arribar un dia tard per un error logístic de la farmacèutica Pfizer, la remesa de 60.000 vacunes compromeses setmanalment van arribar a Catalunya i s’han emmagatzemat a 89 graus sota zero al Banc de Sang, però no s’han pogut distribuir pel territori per la falta de les neveres específiques que aconsella l’empresa per mantenir les dosis a temperatures entre els 2 i 8 graus. Segons les mateixes fonts, “molts” d’aquests aparells van quedar atrapats al túnel de Calais pel tancament fronterer amb el Regne Unit, en un intent de frenar la transmissió de la variant britànica. Un cop solucionades les cues i amb els minifrigorífics ja a Catalunya, la conselleria confia en poder restablir l’ordre demà dilluns. A més, hi ha un canvi significatiu perquè a partir d'ara es comença a vacunar els festius, fet que no ha passat en la primera setmana.

El cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, apunta que el Govern ha pecat d’“optimisme” al no preveure que la campanya arrencava en “una setmana complicada”, enmig de festes, i que a més està coincidint amb els indicadors epidemiològics a l’alça, que tornen a posar al límit els hospitals i les forces dels professionals sanitaris. Trilla parla de “mala combinació” perquè amb més circulació de virus, l’efectivitat de la vacuna caurà a la meitat. Per això l’expert demana a Salut “accelerar” la velocitat de vacunació, tenint clar que “el límit el marca la capacitat de la farmacèutica de subministrar dosis”.

El físic de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas calcula que el ritme hauria d’augmentar “per tres o per quatre” si es vol aconseguir la “immunitat de ramat passat l’estiu”. Molt crític amb la gestió de la pandèmia, reclama forçar la màquina perquè tem que finalment Catalunya rebrà l’impacte de la variant britànica, que es transmet més ràpid, i aquest fet, sumat a les incomoditats per una ventilació en ple hivern, siguin el còctel ideal per accelerar la pandèmia a nivells molt pitjors que la primera onada del març. “Només serveix el lema «Salvem vides!»”, exclama, i apunta que la vacunació ha d’acompanyar-se amb mesures per enfortir “el diagnòstic i el rastreig de positius” i fins i tot retardar “una setmana la tornada a l’escola”, un cop s’ha confirmat que amb la nova soca els menors són vector de transmissió.

Salut atribueix també els retards en la vacunació a la falta de professionals formats per subministrar la vacuna, tot i que en va recaptar més de 4.000. Una d’elles és Carme Moreno, infermera a l’UCI de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, que ha passat la formació online i que en resposta a una petició que va rebre per SMS es va presentar dilluns 28 a una cita, en principi per començar la vacunació. “Allà ningú sabia res i em van dir que em trucarien, però no ho han fet”, explica, i relata com altres companyes ni tan sols han rebut cap resposta. “No crec que sigui per falta de personal que no han pogut vacunar”, opina aquesta infermera, que diu que la mou “la il·lusió” de participar en el pla de vacunació, malgrat estar “esgotadíssima” per la feina.

Un altre dels obstacles que ha assenyalat Salut és que no han rebut molts dels consentiments informats dels usuaris de les residències, i que en casos de discapacitats mentals, han de signar les famílies. Però des de l’ACRA, patronal de les residències, se subratlla que el 90% dels residents i el 85% dels professionals han donat l’aprovació per vacunar-se. “En tenen de sobres, de consentiments per anar fent sense parar”, diu la presidenta de l’entitat, Cinta Pascual. Des de les famílies, el grup Els Estels Silenciats lamenta que van haver de decidir si autoritzaven o no la immunització dels familiars a les residències en pocs dies, apressats pel calendari de Salut, i una setmana després “en moltes residències encara no han començat i ni tan sols han donat cap data”, afirma la impulsora de la plataforma, Lola Muñoz.

stats