Societat 02/06/2020

Segon dia consecutiu sense cap mort per covid-19 a l'Estat tot i que encara s'han de validar dades

Simón alerta que aquesta setmana podrien aflorar desenes de morts

M.f.f.
2 min
Moments previs a la recollida d’una mostra de diagnòstic del covid-19 .

MadridSegon dia consecutiu en què l'Estat no registra cap mort per coronavirus en les últimes 24 hores. Però aquest cop les dades no podrien ser correctes perquè algunes comunitats no han aportat la informació diària i falta validar altres dades, segons ha informat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa diària. De fet, les dades no quadren si es té en compte que Catalunya ha notificat nou morts, tot i que ministeri i conselleria de Salut apliquen criteris diferents.

Pel que fa a contagis, hi ha un repunt en les últimes 24 hores en la detecció a través de proves PCR: de 71 ahir a 137 avui, la majoria dels quals a Madrid. La capital espanyola concentra més de la meitat (52%) d'aquests nous positius diagnosticats en les últimes 24 hores. Catalunya també ha sumat 17 positius i Andalusia 12.

Des de l'inici de la crisi sanitària han mort a Espanya 27.127 persones per coronavirus i 239.932 han patit la malaltia, sempre segons les dades del ministeri de Sanitat. L'última setmana s'han sumat 34 defuncions per covid-19 a l'Estat. Cal tenir en compte que Sanitat està fent constantment revisions del balanç de morts i contagiats perquè hi hagi una radiografia més exacta diària, i aquesta setmana podrien aflorar encara desenes de defuncions més.

Simón ha destacat que, tot i que des del punt de vista social els morts són molt importants, ara mateix "l'objectiu prioritari són els sospitosos" de coronavirus que s'identifiquen: tant la quantitat de PCR que es fan com el temps que hi ha entre identificar-ne els símptomes i aïllar els casos. Per això ha destacat que els 137 nous casos no trenquen la tendència actual perquè en el balanç setmanal n'hi ha 247. L'epidemiòleg ha carregat contra els que acusen el ministeri de Sanitat de no comptar bé els morts i els que comparen el paper d'Espanya amb uns altres països. Segons Simón, ara mateix no hi pot haver cap altre objectiu sinó rastrejar qualsevol cas sospitós i aïllar-lo ràpidament perquè no hi hagi un rebrot.

stats