Societat 28/06/2020

La Costa Daurada: “Que acabi el malson”

La Costa Daurada enceta una temporada turística de resultats imprevisibles per la crisi sanitària

Esther Mirall
3 min
Salou pateix per la temporada d’estiu. A la imatge, negocis tancats i carrers buits després de l’estat d’alarma.

TarragonaLa Costa Daurada ha bregat, en poc temps, amb les incerteses del Brexit, amb la fallida del gegant dels turoperadors Thomas Cook i amb els estralls del temporal Gloria, però ara el covid-19 fa que aquests problemes semblin insignificants. La pandèmia polvoritza qualsevol previsió. El sector turístic, un dels motors econòmics indiscutibles de Tarragona, confia en la imatge de seguretat que projecta una destinació madura, molt consolidada i amb un alt grau de fidelització, diu el portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià. Amb tot, hi ha pocs més motius d’esperança de salvar la temporada.

Un és que l’aeroport de Reus reprendrà aviat l’activitat, tot i que, segons Aena, encara no hi ha confirmació de la data i hora dels primers vols turístics que arribaran “els pròxims dies”. L’aeròdrom ha patit una davallada acumulada del 96,9% els cinc primers mesos de l’any. Hi destaca el mes de maig amb un 99,8% menys de moviment que el mateix mes de l’any passat, i amb el mes de juny encara pendent de tancar, només 6.305 passatgers han fet servir enguany les instal·lacions.

A més dels vols turístics, el sector també espera amb candeletes la posada en marxa del PortAventura World aquest 8 de juliol. Serà la 25a temporada del complex temàtic, però l’haurà de celebrar amb un 30% d’aforament, sense obrir el parc aquàtic Caribe Park i, fins al mes de setembre, sense espectacles. Entre altres mesures, s’aplicarà un nou sistema de venda d’entrades en què caldrà reservar la data de la visita amb antelació. “És fantàstic que obri, però si només sis mesos enrere ens diuen que obriria així, hauria provocat tot un daltabaix”, reflexiona Guardià, per exemplificar la magnitud de la tragèdia.

La pandèmia fa trontollar un sector sòlid que l’any passat va rebre més de 6 milions de turistes -més de 22 milions de pernoctacions- i que suposa el 22% del PIB de la demarcació, si bé, puntualitza Guardià, en alguns casos com Cambrils s’arriba fins al 49% del PIB local. Entre l’1 i el 15 de juliol només obriran el 40% dels hotels del nucli dur de la Costa Daurada, segons el president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig. A més, ho faran els més petits i mitjans, i només estarà disponible el 35% d’una capacitat de més de 44.400 places. “Hi ha molt poca profunditat de venda i les reserves es fan molt a última hora perquè tot són incerteses”, afegeix Roig.

Hi ha risc de rebrot en qualsevol lloc i en qualsevol moment -com ha passat ja en mercats pròxims com Lleida i Aragó-, de noves prohibicions i vetos de viatge que compliquin la gestió, i més personal sota expedients de regulació temporal d’ocupació. Per postres, un sector que sempre mira al cel tem un estiu de temps tan inestable com el del juny. Ara, per fer una reserva, triguen “el triple del temps que abans” per aclarir tots els dubtes del client i també augmenten les despeses. Aquest panorama “catastròfic” desperta en Roig un desig rotund: “Volem que acabi aquest malson”.

Esperances en els càmpings

Els càmpings veuen una negror amb matisos menys foscos. Les reserves també van a última hora, però han guanyat un client de proximitat que podrien retenir més temporades. Venen de Barcelona, del País Basc o de Navarra, i tasten per primer cop els ressorts a l’aire lliure en la cerca de la seguretat dels espais oberts, valora el president de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, Joan Anton.

Any rere any, els càmpings tarragonins sumen reconeixements internacionals per la seva qualitat, ofereixen 63.406 places i van concentrar 5,8 milions de pernoctacions l’any passat. Malgrat tot, el nou client, ni que repeteixi, no compensarà la falta dels estrangers, provinents sobretot del Benelux, França, Anglaterra i Alemanya. Tot i que el problema de la crisi sanitària és global, Anton retreu a l’executiu espanyol les “explicacions ambigües i els canvis constants que confonen tothom”, i tem que Croàcia, Grècia i Portugal treguin profit dels turistes que han captat gràcies “a una estratègia millor i més clara”. Anton remarca que el client internacional suposa la meitat del turisme de la Costa Daurada, però que en alguns municipis com Salou -la capital turística- la xifra s’enlaira fins al 70%.

El municipi ha fet un esforç promocional i ha desplegat mesures inèdites per garantir i difondre que és una destinació segura, com controlar amb sensors l’aforament de les seves platges i multiplicar els locals amb certificacions. No obstant això, a més de tots els problemes comuns al sector turístic, també pateix l’exasperació de l’oci nocturn per la prohibició de ballar imposada per la Generalitat. Maxim Bantus, director de l’emblemàtica discoteca Tropical, no amaga la fatiga de “fer complir normes que canvien contínuament”. Bantus vaticina: “Si no remuntem aviat, perillen molts llocs de feina”. I sentencia: “Sembla que això no importi a ningú”.

stats