Societat 17/05/2020

Les aules tindran la meitat d’alumnes

Educació presentarà la setmana vinent el pla de reobertura d'escoles i instituts

Ara
3 min
L'aula d'una escola en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl departament d'Educació planteja que el curs vinent els centres funcionin amb grups "reduïts i estables" d'entre 12 i 13 alumnes a primària i de 15 a secundària. Així ho ha explicat el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray, al programa Preguntes Freqüents de TV3, i ha afegit que l'objectiu és "que tota la formació sigui presencial". En els casos en què no hi hagi espais suficients per acollir aquest augment de grups, s'haurà de fer modalitat "híbrida", amb classes en part presencials i en part telemàtiques, tal com va avançar l'ARA. Pel que fa al juny, ha reiterat que l'objectiu és començar a obrir centres quan els territoris vagin arribant a la fase 2, però no per fer activitat lectiva. Educació presentarà la setmana vinent el pla de desconfinament per reobrir els centres. Tot i això, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, no ha volgut ser tan taxativa com González-Cambray i no ha assegurat que la tornada pugui ser al juny.

González-Cambray ha explicat que en les últimes dues setmanes s'han produït reunions amb els diferents agents de la comunitat educativa per elaborar el pla de desconfinament, així com amb el departament de Salut i el d'Exteriors per saber què s'està fent arreu d'Europa. El pla haurà de ser validat per Govern i pel Procicat i, posteriorment, es donarà a conèixer a la comunitat educativa.

El director general ha explicat que la proposta de Catalunya serà "menys restrictiva" que la que han plantejat ja algunes autonomies. Ha afegit que una de les "certeses" és que s'obriran les escoles i els instituts "en fase 2", cosa que podria ser al juny segons els territoris. "Tot l'alumnat ha de poder tornar en algun moment a l'escola o l'institut", ha declarat.

Tot i això, i com ja ha explicat altres vegades el conseller Josep Bargalló, l'objectiu no és fer activitat lectiva sinó oferir tutories i acompanyament als alumnes, especialment a aquells que tanquen una etapa educativa.

De cara al setembre, l'objectiu sí que és poder iniciar el curs de manera presencial per a tothom, i això implicarà trobar més espais i més docents per acollir l'augment de grups al qual obligaran les mesures de distanciament. Amb els criteris que estableixi la conselleria, cada centre haurà de fer el seu propi pla de desconfinament.

González-Cambray ha destacat que un dels treballs importants que s'estan fent i s'han de fer és estudiar tots els espais dels quals es pot disposar per acollir aquests grups, que han de permetre "establir la traçabilitat" en cas que sigui necessari. L'augment de grups implica un augment de docents, per la qual cosa Educació farà "el possible" perquè així sigui.

En els casos en què no sigui possible que tots els alumnes vagin a l'escola per manca d'espais, González-Cambray ha dit que s'haurà de veure "quins nivells i grups educatius es prioritzen".

Ustec-STEs demana que el retorn abans de setembre sigui "excepcional"

El sindicat USTEC-STEs ha reclamat que si hi ha centres educatius que obren al juny sigui "de manera molt justificada i només en casos molt excepcionals", entre els que ha situat els alumnes que es preparen per a la selectivitat o altres proves. En un comunicat, ha demanat també "que es prioritzi la salut de les persones", les mesures de seguretat i que hi hagi els recursos necessaris "amb totes les oportunitats i garanties per a tot l'alumnat que finalitza etapes". Per a la resta de l'alumnat, el sindicat ha indicat que ha de tornar al setembre "amb la planificació i dotació necessàries per fer-ho possible amb seguretat".

stats