Societat 05/08/2013

Cremen sis ambulàncies en plena campanya de protestes per la rebaixa salarial

Els incidents coincideixen amb les protestes dels treballadors del transport sanitari per la retallada de sous que han aplicat les empreses del sector

Ara / Efe
2 min

BarcelonaUns desconeguts han cremat sis ambulàncies des de dijous passat, coincidint amb la campanya de protestes per la rebaixa d'un 9,2% del sou que la trentena d'empreses concessionàries d'aquest servei de transport sanitari a Catalunya han aplicat als seus 4.800 treballadors. L'últim incendi ha ocorregut la nit de diumenge a dilluns, quan s'ha cremat un vehicle del parc de Cervelló (Baix Llobregat).

Un conflicte laboral que es complica

El conflicte laboral en el sector de les ambulàncies es complica. Els sindicats han denunciat que la patronal del sector, l'Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies (ACEA), que aglutina la trentena de concessionàries del servei a Catalunya, ha començat a aplicar de "manera unilateral" la retallada en els salaris del mes de juliol, després que durant les negociacions amb els sindicats no s'assolís cap acord. Roger Pou, delegat de CGT, ha assenyalat que l'origen del conflicte es troba en la reducció d'un 4,6% de les partides de CatSalut per a les empreses d'ambulàncies.

Pou ha explicat que els treballadors d'Ambulàncies Domingo han iniciat una acampada davant de les instal·lacions de l'empresa, i que la mantindran indefinidament. Els representants de l'ACEA i de les empreses que han patit sabotatges han declinat fer declaracions.

El Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM), que contracta els serveis de les empreses de l'ACEA, ha confirmat que s'ha reduït el pressupost, però que la decisió de retallar els salaris és de les empreses i que el SEM no té cap relació contractual amb els treballadors. El portaveu del SEM ha destacat també que els vehicles incendiats han sigut substituïts immediatament i que el servei no s'ha vist afectat.

Els Mossos investiguen els sabotatges

Els incendis soferts per les ambulàncies es van iniciar la nit de dijous passat, quan va cremar un vehicle de la concessionària Transport Sanitari de Catalunya, de Viladecans (Baix Llobregat), estacionat a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). Posteriorment, dos vehicles de transport sanitari de l'empresa Ambulàncies Egara van patir els efectes de les flames a Badia del Vallès (Vallès Occidental). A més, diverses ambulàncies han patit desperfectes, ja que al matí els conductors les han trobat amb rodes punxades o amb els vidres trencats a pedrades.

Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per intentar identificar als autors d'aquests actes de sabotatge.

stats